Cimera del G-77

La Xina i més de 130 països en desenvolupament demanen un «nou ordre econòmic»

La Xina i més de 130 països en desenvolupament demanen un «nou ordre econòmic»

Yamil Lage / AFP

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va deixar inaugurada a l’Havana la cimera de Caps d’Estat i de Govern del Grup G-77 i la Xina amb una crida a una nova arquitectura financera global que contempli les necessitats de les economies menys afavorides. «El món està fallant els països en desenvolupament».

El grup va ser creat el 1964 per 77 països en desenvolupament a l’interior de l’ONU i es va ampliar fins a sumar 134 nacions d’Àsia, l’Àfrica i l’Amèrica Llatina. La cimera té lloc una setmana abans de l’Assemblea General. Guterres és el nexe entre les dues trobades. El secretari general va considerar que és «molt important» que els països en desenvolupament «lluitin per garantir les transformacions necessàries en els sistemes internacionals per crear les condicions que els permetin fer front als desafiaments».

G-77+Xina representen, segons el càlcul de Miguel Díaz-Canel, el president de Cuba, el 80% de la població mundial i dos terços dels països que integren l’ONU. Tota l’Amèrica Llatina i el Carib, a excepció de Mèxic, l’Àfrica, el Pròxim Orient i gran part d’Àsia.

Ciència i tecnologia

«Reptes actuals del desenvolupament: Paper de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació», és el lema d’aquesta reunió que acaba dissabte i compta amb la presència de 100 delegacions. La ciència i la tecnologia, va remarcar Guterres, «poden forjar la solidaritat, solucionar problemes comuns i ajudar a fer que el desenvolupament sostenible sigui una realitat».

Tot i això, el secretari general va recordar les conseqüències de la bretxa en aquests camps, com ha passat durant la pandèmia i, «exacerben les desigualtats i consoliden les divisions». En aquest sentit va remarcar que «només una acció global pot fer front» a les asimetries entre el Nord i el Sud, a més de «garantir una transició justa a una economia digital» sense que «es deixi ningú enrere».

«La multipolaritat crea noves oportunitats per al lideratge a nivell global, però no garanteix per si mateixa la pau i la justícia, per a això fan falta institucions multilaterals eficients», va assenyalar també Guterres.

Proposta «progressista»

La urgència d’un nou ordre econòmic internacional, sobre un intercanvi més just, i el problema del deute extern, apuntalat en la governança del Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial, són alguns dels problemes que travessen l’eix temàtic de la cita a la més gran de les Antilles. El ministre d’Exteriors cubà, Bruno Rodríguez, va assegurar que el text final, fruit d’«un debat ampli», serà una proposta «progressista, d’abast universal, de to positiu i constructiu». El seu contingut, va remarcar, serà «lleial als propòsits i els principis del grup» i aferrat «fermament al reclam del dret al desenvolupament enmig d’un ordre internacional cada vegada més excloent i espoliador».

Notícies relacionades

La diplomàcia cubana ha aconseguit que l’esborrany del text final, que serà discutit per les delegacions, inclogui la comanda de la «l’eliminació urgent de les mesures coercitives internacionals», en al·lusió a les sancions econòmiques dels Estats Units contra l’illa, que Díaz-Canel també va esmentar com a causants de la greu situació social del seu país.

La cita a Cuba, que va rebre la presidència ‘pro tempore’ del G-77 de mans del Pakistan, compta amb la presència dels mandataris del Brasil, l’Argentina, Colòmbia i Bolívia, Luiz Inácio Lula da Silva, Alberto Fernández, Gustavo Petro i Luis Arce, respectivament. També hi assisteix el mandatari d’Angola, João Lourenço, i els seus col·legues Filipe Nyusi, de Moçambic; Ranil Wickremesinghe, de Sri Lanka; Thongloun Sisoulith, de Laos i Cyril Ramaphosa, de Sud-àfrica, entre d’altres. En nom de la Xina ha arribat a Cuba Li Xi, membre del Comitè Permanent del Buró Polític del Comitè Central del Partit Comunista del gegant asiàtic.

Temes:

Cuba Xina