Catàstrofe de matinada

El devastador terratrèmol del Marroc deixa més de 1.000 morts

S’han succeït «centenars de rèpliques», una d’aquestes de magnitud 4,8

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nombre de morts en el terratrèmol que va assolar ahir a la nit el Marroc va superar la barrera dels mil, fins als 1.037, en el balanç donat fins a les 13.00 hores local (GMT+1), el mateix que els ferits, que es van comptabilitzar en 1.204, 721 d’ells greus.

Segons les últimes dades difoses aquest dissabte pel Ministeri de l’Interior marroquí, es van registrar víctimes en una desena de províncies: Al-Haouz –al sud de Marràqueix i pròxima a l’epicentre–, amb 542 morts, seguida de Taroudant (321 víctimes mortals), Chichaoua (103 morts), Ouarzazate (38), Marràqueix (13), Azilal (11), Agadir (5), Casablanca (3), Al-Youssufia (1) i a Tinguir (1).

Els ferits, de diversa gravetat, van ser traslladats a centres hospitalaris, indica el ministeri, que afegeix que també hi va haver danys materials en zones no habitades.

Segons Interior, que crida els ciutadans a mantenir la calma, s’han mobilitzat forces de seguretat i protecció civil de totes les prefectures i províncies afectades, així com els mitjans necessaris per intervenir i avaluar els danys.

Mapa del terratrèmol al Marroc del 9 de setembre del 2023, a 60 km de Marràqueix 

A les xarxes socials, els marroquins han compartit nombroses fotos i vídeos en què es veuen edificis fets malbé i caiguts, alguns amb persones ferides o aparentment mortes entre la runa.

Diversos edificis de la medina (ciutat antiga) de Marràqueix van resultar fets malbé a causa del terratrèmol.

Segons un butlletí d’alerta sísmica difós per l’Institut Nacional de Geofísica marroquina, el terratrèmol, de magnitud 7, va sacsejar la regió septentrional marroquina de Marràqueix i es va produir a les 23.11 hora local (00.11 GMT de dissabte) a 8 quilòmetres de profunditat. Va tenir el seu epicentre a la localitat d’Ighil, situada 63 quilòmetres al sud-oest de la ciutat de Marràqueix.

Veïns de Marràqueix van explicar a EFE la por que havien passat durant la tremolor, que va durar diversos minuts i va deixar malmesos edificis i mesquites de la medina (ciutat antiga).

En Khalid, resident a la medina, va indicar que el minaret de la mesquita de Bab Ailan va caure a terra a causa de la tremolor i també va resultar danyada l’entrada del temple.

Una altra veïna de Marràqueix va explicar que, després de la tremolor, la mítica plaça de Jemaa el-Fna es va omplir de gent per posar-se fora de perill de possibles rèpliques i que les autoritats no deixaven els ciutadans caminar pels carrers estrets de la ciutat antiga.

Testimonis contactats per EFE van indicar que el terratrèmol es va sentir en localitats del nord com Larache, a 550 quilòmetres de l’epicentre, així com a Casablanca i Rabat, a 300 i 370 quilòmetres, respectivament, on els seus habitants van sortir als carrers en prevenció de rèpliques.

Alguns comptes a la plataforma de xarxes socials X, abans coneguda com a Twitter, van mostrar que se sentien tremolors. Els vídeos publicats a la plataforma mostraven persones que corrien cap als carrers i edificis tremolant.

Segons el Servei Geològic dels Estats Units (USGS, en les seves sigles en anglès), que registren l’activitat sísmica arreu del món, el terratrèmol es va produir a les 23.11 hora local (00.11 GMT de dissabte) a una profunditat de 18,5 quilòmetres.

Es deixa notar a Andalusia

Emergències 112 Andalusia ha registrat una vintena de trucades des de les províncies de Huelva, Sevilla, Màlaga i Jaén pel terratrèmol marroquí.

El 112 ha rebut trucades que, en tots els casos, alerten que s’han produït moviments de terra a les esmentades províncies, sense reportar danys de moment a terra andalús a part del sobresalt dels ciutadans.

Sismes freqüents

Notícies relacionades

El Marroc experimenta terratrèmols amb freqüència a la regió septentrional a causa de la posició entre les plaques africana i eurasiàtica. El 2004, almenys 628 persones van morir i 926 van resultar ferides quan un terratrèmol va colpejar Al-Hoceima, al nord-est del país.

El 1980, el terratrèmol a El Asnam de magnitud 7,3 a la veïna Algèria va ser un dels sismes més destructius de la història contemporània. Va deixar 2.500 morts i almenys 300.000 persones sense llar.

Temes:

Marroc