Terratrèmol

Espanyols al Marroc: «No sabíem si s’havia estavellat un avió. La policia va començar a cridar i tothom a córrer»

Espanyols al Marroc: «No sabíem si s’havia estavellat un avió. La policia va començar a cridar i tothom a córrer»
3
Es llegeix en minuts

El que havien de ser unes vacances amb retard per al valencià Betto Gardur s’han convertit en un veritable malson. El jove va prendre ahir a la nit un vol amb destí Marràqueix i va ser just quan va aterrar al Marroc quan la terra va començar a tremolar pel terratrèmol de 6,7 graus que ha assolat el país.

El valencià assegura estar bé, però reconeix que es van viure moments d’autèntic pànic a la terminal internacional a conseqüència del terratrèmol que ha colpejat el Marroc. Eren les 3 del matí, hora local, quan el vol procedent de València tocava terra a Marràqueix. Betto acabava de passar el control de duanes i llavors va començar el malson: «M’acabaven de posar l’encuny al passaport i anava a posar la maleta per l’escàner quan se’n va anar la llum i va començar la tremolor, era com si hagués de caure la cúpula de l’aeroport»

Van ser moments de pànic dins de l’aeroport i molt desconcert. El valencià ho narra amb cert nerviosisme per la falta d’informació al principi: «La policia va començar a cridar i tothom a córrer. És que no sabíem si s’havia estavellat un avió, si era un atemptat...»

«Va ser un minut escàs, però es va fer etern»

«Va ser un minut escàs, però es va fer etern». Així va viure Frank Moreno, un valencià de vacances a Marràqueix, el terratrèmol de magnitud 7 en l’escala Richter que ahir a la nit es va registrar a la província marroquina d’Al Hauz, on s’han concentrat la majoria de víctimes mortals del succés que, per ara, superen les 630. A Moreno la tremolor el va sorprendre ja estirat en el riad en què està passant uns dies «que havien de ser de relax», fa broma, junt amb la seva parella.

«Ja estàvem al llit intentant descansar i de sobte vam sentir un soroll molt intens. ‘El metro, què vols que passi’, vaig fer broma», explica Frank. Però el soroll, en comptes de decaure, va anar a més «fins que va ser eixordador i el llit va començar a moure’s de banda a banda».

«Allà vam ser conscients del que estava passant. La decoració de l’habitació va començar a caure a terra i ens vam quedar allà mirant com es movia tot. No vam tenir temps a reaccionar, va ser un minut escàs, però es va fer etern», relata el valencià. Quan la tremolor es va calmar, van agafar els seus passaports i van sortir al pati interior del riad, que no va patir danys «perquè són estructures molt sòlides». Al pati, es van ajuntar amb la resta d’hostes, tots turistes. «D’allà me’n vaig anar al carrer i era tot pols en suspensió i totes les famílies a la porta», relata.

«Un enorme ensurt col·lectiu»

La imatge del moment després del terratrèmol va ser per a Moreno «molt impressionant. Nens, mares, avis en pijama... tots a la porta plorant espantats. Les motos no paraven, però en el fons es notava la capacitat d’aguant de la població. No hem vist ferits, però sí un enorme ensurt col·lectiu», assegura.

«Estan obrint els comerços»

La parella reconeix que no han pogut dormir i aquest matí han sortit al carrer a l’espera de saber si el vol de tornada que tenien reservat per a demà diumenge, finalment sortirà. Al seu passeig per Marràqueix sí que estan veient com la tremolor ha afectat estructures en construcció o més febles, però la ciutat «està reprenent l’activitat. Els comerços estan obrint les portes a la Medina. Molta runa, però no hem vist ferits, i moltes ganes de tornar a la normalitat».

Notícies relacionades

Per ara, la parella no sap què passarà demà amb el seu vol de tornada. «Encara no tenim informació. Esperem saber alguna cosa així que passin les hores», asseguren.

Segons les informacions de les quals es disposa fins ara, dels més de 630 morts comptabilitzats fins ara, la majoria s’han registrat a la província d’Al Hauz, mentre que la segona més afectada és Tarudant, amb 190 morts. Per darrere es troben Chichaua, amb 89 morts, Uarzazate, amb 30, Marrakesh, amb 13, Azilal, amb 11, Agadir, amb 5 i Casablanca, on hi ha de moment tres morts a qui se suma una defunció registrada a Yusufiya.