Govern d’Itàlia

Meloni crea la seva pròpia ‘casta’ després de fer carrera criticant la dels seus rivals

Meloni crea la seva pròpia ‘casta’ després de fer carrera criticant la dels seus rivals

FILIPPO ATTILI / PALAZZO CHIGI / EFE

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Durant anys la primera ministra d’Itàlia, Georgia Meloni, va atacar els seus adversaris polítics criticant les seves suposades conductes errònies d’amiguisme, nepotisme i clientelisme. Des del seu punt de vista, l’esquerra era la pura encarnació de la casta, sempre disposada a perpetuar-se en les institucions i ocupar de forma hegemònica espais d’influència. Un comportament del que a ella mateixa se l’acusa ara, després que diversos membres de la seva família hagin obtingut llocs de poder, tots en menys d’un any.

El cas més recent involucra Arianna Meloni, la seva germana gran. Arianna, que com Giorgia es va iniciar en la política en les files del neofeixista Moviment Social Italià, va ser designada fa uns dies com a secretària política i responsable del departament d’Adhesions de Germans d’Itàlia, el partit de la primera ministra. 

L’assumpte ha motivat un frenesí entre els rivals polítics de Meloni i la premsa progressista. La revista ‘L’Espresso’, per exemple, va titular sarcàsticament un article com «Germans d’Itàlia és un assumpte familiar». «No podia quedar-me més a l’ombra», ha respost Arianna. Però això no és tot perquè, en realitat, Arianna Melonino només és la germana de la cap del Govern italià. També és la dona del ministre d’Agricultura i Sobirania Alimentaria, Francesco Lollobrigida, un dels més estrets col·laboradors de la primera ministra.

El cunyat

Lollobrigida, que va assumir el càrrec després que Meloni guanyés les eleccions el setembre de l’any passat, també és un cas que crida l’atenció. La seva pròpia designació va marcar un rècord, ja que al nomenar-lo ministre, Meloni va fer que es convertís en la primera persona d’accedir al càrrec de la mà d’un parent des que Itàlia es va convertir en una república el 1946. I, a més, es tracta també del primer exemple en què dos parents formen part simultàniament del mateix Govern

En les últimes dècades, de fet, hi ha hagut casos de parents que van coexistir en la política italiana. Per exemple, durant el mandat del progressista Enrico Letta, aquest va haver de lidiar sovint amb el seu oncle Gianni Letta, per llavors un dels lloctinents de l’avui desaparegut Silvio Berlusconi. No obstant, en aquest cas, els parents pertanyien a partits polítics diferents i rivals: Enrico liderava el Partit Democràtic (PD), mentre que Gianni ocupava una posició destacada en el centredretà Forza Italia (FI).

Tenint en compte aquests antecedents, ‘Pagella Politica’, una organització italiana de ‘factchecking’, va remarcar un fet significatiu. «El cas anterior de dos parents presents simultàniament en el mateix Executiu es remunta al Regne d’Itàlia, el govern liderat per Benito Mussolini durant la dictadura feixista», va escriure ‘Pagella Politica’. En efecte, entre 1934 i 1936, Mussolini va designar Galeazzo Ciano, que era marit de la seva filla Edda, primer com a subsecretari d’Estat de la Presidència del Consell de Ministres, després com a ministre per a la Premsa i la Propaganda, i més tard, ministre d’Afers Exteriors.

La seva parella

Notícies relacionades

Qüestió a banda és el del periodista Andrea Gianbruno, parella sentimental de Meloni. Al juny, l’informador va anunciar del seu pla per tornar a Roma, on viu Meloni, amb la intenció de presentar un programa de Mediaset, ‘Diario del Giorno’. Això va provocar immediatament que els crítics suggerissin que havia sigut «enxufat», en moments que a més el Govern italià està movent fitxes per ocupar més espai a la televisió italiana, entre altres coses, amb polèmics canvis a la cadena pública

«Són veus difoses potser per enveja o per perjudicar-me», va respondre Gianbruno. Tot i així, va reconèixer que es tractava d’«un favor personal» que l’empresa li havia fet. L’entrada de Gianbruno en un programa de gran audiència tampoc ha estat exempta de controvèrsia, especialment després que, al cap de pocs dies d’incorporar-se, fes uns polèmics comentaris durant un programa sobre violacions grupals. «Si evites emborratxar-te», també pots evitar «trobar-te amb el llop», va dir.