Guerra a l’est d’Europa

Rússia adverteix Londres contra la producció d’armes a Ucraïna

Rússia adverteix Londres contra la producció d’armes a Ucraïna

VADYM SARAKHAN / EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Kremlin ha advertit aquest divendres al Regne Unit que es reserva el dret a atacar qualsevol instal·lació britànica de producció d’armes a Ucraïna, un dia després que el gegant britànic del sector, BAE Systems, anunciés l’obertura d’una subsidiària al país eslau i firmés acords amb Kíiv per ajudar-lo a reforçar la seva producció armamentística. 

«L’establiment d’instal·lacions per a la fabricació d’armes en territori d’Ucraïna no contribuirà a la distensió o la resolució del conflicte», ha assegurat el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa diària. Peskov ha advertit que qualsevol planta per produir armament es convertirà automàticament en «un objecte d’atenció especial dels militars russos».

Després de reunir-se la vigília a Kíiv amb el màxim responsable de BAE Systems, Charles Woodburn, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va anunciar que l’empresa d’armament britànica ha obert una oficina a Ucraïna amb la intenció de produir sistemes d’artilleria i vehicles blindats dins del país. 

Sent l’empresa més gran del sector al Regne Unit, BAE ha fabricat moltes de les armes que Londres i altres governs europeus han entregat a Ucraïna des de l’inici de la invasió russa fa un any i mig. En aquest sentit, el Regne Unit és un dels principals contribuents a l’exèrcit ucraïnès i el primer país que va acceptar al maig proporcionar-li míssils de llarg abast. 

«Les millors armes que estan ajudant els nostres soldats a defensar Ucraïna han de ser produïdes a Ucraïna», ha dit Zelenski en un missatge publicat a Telegram, en què no ha donat un termini concret perquè BAE Systems comenci a produir a Ucraïna.

La presidència ucraïnesa va anunciar el 30 de maig que estava treballant amb BAE Systems en l’obertura d’una oficina de l’empresa a Ucraïna. El comunicat afegia que «més tard» s’obririen a Ucraïna centres de «reparació i producció» d’equipament de l’empresa. 

Notícies relacionades

El mes de maig passat Reuters va publicar que Kíiv estava negociant amb empreses armamentístiques de França, Itàlia, Alemanya i Europa oriental perquè s’establissin al país, cosa que permetria a Ucraïna redoblar el seu subministrament, insuficient a ulls dels seus generals per guanyar la guerra. «Estem en discussions molt concretes amb ells. I estem segurs que arribarem a acords per firmar contractes en els pròxims mesos», va dir a l’agència Serhí Boiev, el viceministre ucraïnès d’Indústries Estratègiques durant el Saló de l’Aeronàutica de París.

Les gestions amb BAE van ser les primeres a transcendir, però no les úniques. A finals de maig, la companyia alemanya Rheinmetall va anunciar que havia establert una ‘joint venture’ amb el conglomerat estatal ucraïnès Ukroboronprom per fabricar i reparar tancs a Ucraïna. S’esperava llavors que comencés a operar a mitjans de juliol. «Ucraïna ho necessita perquè els vehicles es fan malbé, necessiten ser reparats i són atacats», va dir llavors el conseller delegat de la companyia alemanya, Armin Papperger.