Ucraïna trenca la primera línia defensiva russa al front de Zaporíjia

REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Després d’un estiu de progressos pírrics en el camp de batalla, on cada quilòmetre reconquerit s’està pagant amb rius de sang, les forces ucraïneses van anunciar dilluns la presa d’una petita localitat al front de Zaporíjia, bastant més important per la seva ubicació geogràfica que pel seu pes demogràfic. La viceministra de Defensa, Hanna Maliar, va confirmar l’«alliberament» de Robotine, un llogarret situat uns quilòmetres al sud d’Orijiv, on les forces d’ocupació russa havien concentrat un important contingent de tropes. La reconquesta de la població ha servit als militars ucraïnesos per trencar la primera línia defensiva russa, l’oportunitat que feia setmanes que perseguien per donar noves empentes a la seva contraofensiva i apaivagar el desànim que creix al país pels seus escassos progressos. 

Robotine està en una de les rutes que condueixen fins al mar d’Azov, un dels objectius de la contraofensiva que va arrencar a principis de juny i que aspira a partir en dos el corredor territorial que uneix les conquestes russes a Ucraïna. Per aconseguir-ho, els militars de Kíiv haurien d’arribar fins a Melitópol o Berdiansk, situades a uns 60 i 100 quilòmetres respectivament de Robotine, per la que passa un dels eixos de la contraofensiva local. «No ens aturarem aquí», va dir a Reuters un dels comandants que ha liderat els soldats ucraïnesos a la presa de la població. «La pròxima parada és Berdiansk. Els he deixat clar als meus soldats que el nostre objectiu no és Robotine, sinó el mar d’Azov». Molt més a prop tenen la petita ciutat de Tokmak, un important nus logístic i ferroviari per a les tropes russes, situat a tan sols uns 30 quilòmetres de distància. 

Robotine és la primera localitat recuperada per les forces locals en les últimes dues setmanes, un fet que il·lustra les enormes dificultats que estan tenint per penetrar les intricades defenses russes. La inferioritat aèria ucraïnesa, els retards en les entregues de l’armament occidental i, sobretot, les profuses defenses russes són alguns dels elements que expliquen les complicacions de Kíiv per recuperar territori en aquesta fase crucial de la guerra, un any i mig després que Vladímir Putin ordenés la invasió a gran escala del seu país veí. Aquestes defenses inclouen fins a tres línies separades entre si i sembrades de camps de mines, fosses antitancs, talaies militars i cons de formigó

Sagnant, llarga i difícil

La setmana passada, el cap de l’Estat Major dels Estats Units, Mark Milley, va explicar en una entrevista que les forces ucraïneses han aconseguit penetrar la primera de les tres línies defensives russes en diversos punts del front. «Específicament en els eixos d’avenç pels que estan atacant ara», va dir a un mitjà jordà. Milley no es va voler pronunciar sobre les perspectives de la contraofensiva, però sí que va dir que fins ara està sent «molt sagnant, lenta, llarga i difícil». D’acord amb ‘The Guardian’, Washington fa algunes setmanes que pressiona el seu aliat perquè concentri tots els esforços al sud i s’oblidi d’altres punts del front com Bakhmut, la martiritzada localitat oriental del Donbass, on també miren de recuperar territori les forces ucraïneses. 

Els comandaments militars ucraïnesos consideren que la primera línia defensiva russa, ara superada en punts com Robotine, és la més espessa, perillosa i complexa de superar, segons fonts citades per Reuters. El que no significa necessàriament que l’avenç sigui més fàcil del que ha sigut fins ara. Els vehicles de desminatge que reclamen desesperadament els sapadors locals estan arribant amb comptegotes i la superioritat aèria russa està imposant un altíssim preu a cada metre recuperat per Kíiv. L’escassetat d’accidents geogràfics al sud del país complica també moltíssim l’avenç ucraïnès, com relatava aquest cap de setmana un soldat a les xarxes socials.  

Atac sobre una base militar russa

Notícies relacionades

«s’ha parlat molt de les fortificacions i dels camps de mines. Però n’hi ha més. Cada arbreda ha sigut arrencada. En un tram de l’autovia fins a Mariúpol, s’han erigit fortificacions antitancs. No només parlem de trinxeres, sinó d’un sistema sencer d’amagatalls, trinxeres i fins i tot túnels subterranis en alguns llocs», va escriure el soldat Oleksandr Solonko.

Mentrestant, Kíiv insisteix també a colpejar la rereguarda. Segons diversos mitjans ucraïnesos, drons operats pels seus serveis d’intel·ligència van atacar diumenge una base militar russa a la regió de Kursk. Aquestes mateixes fonts afirmen que quatre caces Su-30 i un Mig-29 van ser destruïts o van quedar seriosament afectats en l’atac.