Trump va dominar Twitter. Ara els seus tuits poden portar-lo a la presó

REUTERS/Go Nakamura

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Durant anys, Donald Trump va ser el rei de Twitter. L’expresident dels Estats Units va perfeccionar l’ús de la xarxa social, que va incendiar a base de polèmica, per articular la seva propaganda política, mobilitzar la seva base de fidels i esquivar l’escrutini de la premsa. La seva estratègia comunicativa es va convertir en el manual a seguir per a partits d’extrema dreta d’arreu del món. Ara, tot això se li ha girat en contra.

Dilluns, el gran jurat d’Atlanta va imputar el magnat conservador i 18 dels seus col·laboradors amb fins a 41 càrrecs criminals per presumptament haver conspirat per revertir la seva derrota electoral en els comicis del 2020 a l’estat de Geòrgia, que va ajudar a decantar la balança presidencial del costat de Joe Biden. Els fiscals van presentar llavors múltiples proves per sustentar l’acusació. Entre aquestes, 12 missatges publicats a Twitter –ara rebatejat com a X– des del compte @RealDonaldTrump, que acumula més de 86,5 milions de seguidors.

Els tuits seleccionats per la fiscalia es van publicar entre el 3 de novembre del 2020, dia en què es van celebrar les eleccions presidencials, i el 6 de gener del 2021, quan una turba de seguidors trumpistes va assaltar el Capitolien un intent d’alterar el resultat de la votació mitjançant l’ús de la violència. La insurrecció va acabar amb cinc morts i amb múltiples investigacions judicials que podrien condemnar l’expresident. De les quatre imputacions que pesen sobre Trump, dues són pel presumpte intent de subvertir la democràciaals EUA.

Mentides deliberades

«Ara tenim molts més vots dels necessaris per capgirar a Geòrgia la carrera presidencial. Ha tingut lloc un FRAU massiu», va tuitejar el 30 de desembre del 2020, més d’un mes després que l’Estat certifiqués oficialment l’estreta victòria dels demòcrates per tan sols 11.779 vots.

Aquest és un de la desena de tuits en què es basa l’acusació per demostrar que Trump va mentir deliberadament per «fomentar la conspiració» sobre una falsa manipulació electoraldescartada per tots els tribunals, també pels dels estats republicans.

Pressió i intimidació

Tot i que els missatges per se no tenen per què constituir un delicte, sí que poden servir a la fiscalia per demostrar que Trump va pressionar els funcionaris de l’estat de Geòrgia perquè portessin a terme accions corruptes i il·legals i l’ajudessin a imposar la seva victòria de manera fraudulenta. «Ahir vaig parlar amb el secretari d’Estat Brad Raffensperger sobre el comtat de Fulton i el frau electoral a Geòrgia. No va voler, o no va poder, respondre a preguntes com ara l’estafa de les ‘paperetes a sota de la mesa’, la destrucció de paperetes, els ‘votants’ de fora de l’estat, els votants morts i moltes més. No en té ni idea», va tuitejar el 3 de gener del 2021.

Raffensperger, membre del Partit Republicà, també va ser pressionat en privat. En una conversa telefònica que més endavant va ser filtrada a la premsa nord-americana, Trump el va coaccionar i fins i tot el va intimidar perquè «trobés» els vots necessaris per tenyir Geòrgia de vermell i decantar l’estat del bàndol conservador. L’expresident també va atacar el governador estatal Brian Kemp, a qui va dir «tonto» i «pallasso», i l’exvicegovernador Geoff Duncan.

Entre els tuits seleccionats per la fiscalia s’inclouen igualment aquells en què Trump va pressionar qui llavors era la seva mà dreta, l’exvicepresident Mike Pence. «Els estats volen corregir els vots, que ara saben que es van basar en irregularitats i frau, a més que el procés corrupte mai va rebre aprovació legislativa. Tot el que Mike Pence ha de fer és tornar-los a enviar als estats, i GUANYEM. Fes-ho Mike, ¡és el moment de la valentia extrema!», va publicar Trump el 6 de gener del 2021, hores abans de l’assalt al Capitoli.

Missatges privats

Twitter va impulsar Trump, però ara podria ajudar a sepultar-lo. Dimecres passat es va saber que el consell especial que lidera Jack Smith va aconseguir obtenir al gener una ordre per registrar el compte de l’expresident, cosa que li ha permès investigar-ne tota l’activitat pública, però també els missatges privats que va enviar a través de l’aplicació i fins i tot els que van ser esborrats i els que van quedar com a esborrany. La Cort d’Apel·lacions va imposar una multa de 350.000 dòlars al propietari de la xarxa social, Elon Musk, per trigar massa a acatar la decisió de la justícia.

Notícies relacionades

El Tribunal del Districte de Colúmbia va concedir aquesta ordre a la fiscalia i va prohibir informar Trump del registre, perquè va trobar «motius raonables» per creure que el magnat podria «destruir proves» i «posar en perill la investigació en curs». Els advocats de l’expresident rebran aquestes dades i podran utilitzar-les per defensar el seu client en el judici de la imputació per manipular els resultats electorals.

Després de l’assalt al Capitoli, Twitter va decidir bloquejar de manera permanent el compte de Trump. Tot i que Musk va revertir la decisió i va restablir el perfil al novembre, l’expresident no hi ha reprès l’activitat i s’ha mantingut fidel a Truth Social, la xarxa social conservadora que té sota el seu control.