Els problemes legals de Trump amenacen el finançament de la seva campanya

CARMEN MANDATO / AFP

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els múltiples casos penals que afronta Donald Trump amenacen de convertir-se també en un problema econòmic.

Només en els primers sis mesos del 2023, els comitès polítics que donen suport a l’expresident dels Estats Units han gastat més de 27 milions de dòlars a pagar tota mena de factures legals relacionades amb els casos que carrega a la seva esquena. Entre aquestes destaquen els honoraris dels advocats que el defensen, repartits en vuit bufets al voltant del país, segons registres financers federals analitzats per ‘The New York Times’.

La imputació de Trump a Geòrgia per haver intentat revertir il·legalment la seva derrota electoral el 2020 mitjançant la intimidació i l’ús deliberat de mentides és la quarta en el seu historial. Mai abans un expresident i candidat a la Casa Blanca havia sigut acusat de tants càrrecs criminals. Aquesta situació sense precedents aboca els EUA a un escenari incert, però també planteja dubtes sobre la situació financera d’un equip polític que ja està gastant més del que ingressa.

El comitè d’acció política de Trump, Save America, ha desemborsat al voltant de 20 milions de dòlars en despeses legals des de començament d’any, i ha quedat a punt del col·lapse. Des del 2021, la despesa del complex entramat de comitès trumpistes hauria sumat 40,2 milions, segons van explicar assessors de campanya del magnat republicà a ‘The Washington Post’. S’espera que aquesta xifra es dispari en els pròxims mesos a mesura que els quatre casos penals que afronta es tradueixin en judicis a Washington, Florida, Nova York i Geòrgia, els dos primers federals i els altres dos estatals.

Fons dels seus fidels

Tots aquests diners procedeixen de les donacions que empreses, organitzacions professionals o individus fidels a Trump han aportat de manera voluntària a la seva campanya electoral. En els primers sis mesos de l’any, el seu equip ha recaptat 67,2 milions. Els donatius es van disparar l’abril després de la primera imputació de l’expresident per presumptament haver subornat l’actriu porno Stormy Daniels. Tot i que també van créixer després de la segona imputació per manipular indegudament documents governamentals, ho van fer de manera més tímida, segons documents presentats pels republicans davant la Comissió Electoral Federal.

Fa anys que Trump lidera la recaptació de fons. En els menys de dos mesos transcorreguts entre la seva derrota electoral el novembre del 2020 i l’assalt al Capitoli del gener del 2021, l’expresident va aconseguir recaptar fins a 250 milions dels seus seguidors. Ara, la campanya trumpista està aconseguint capitalitzar de nou la indignació dels seus votants davant l’allau de càrrecs penals que afronta el seu líder per traduir-la en nous ingressos. Aquest mateix dimarts, tant l’equip de campanya de Trump com els comitès que la recolzen han respost a la imputació a Geòrgia enviant un correu electrònic en el qual sol·liciten més fons a la seva base electoral. Tot i que poden recaptar i gastar sumes il·limitades de diners per donar suport a la seva causa, des de començament d’any ja han gastat uns 90 milions, més del que han ingressat.

¿Via insostenible?

Aquest elevat nivell de dispendi és inusual per a un candidat a la presidència, especialment quan falta més d’un any perquè els EUA celebrin els comicis presidencials. El presumible augment de les factures legals podria fer que fins i tot la poderosa via de recaptació de l’expresident fos insostenible. Dels 90 milions gastats el 2023, 27 han sigut destinats a pagar advocats.

Notícies relacionades

Entre bastidors, els assessors de Trump estan maniobrant per traçar un pla que els permeti respondre a una hipotètica crisi d’efectiu, segons ‘The New York Times’. A finals de juliol, al comitè Save America li quedaven ‘tan sols’ quatre milions al compte. És per això que ha demanat el reembors de 60 milions que l’any passat va transferir a Make America Great Again Inc., un altre comitè de recaptació de fons dedicat a pagar anuncis en televisió, per tal de poder fer front a noves factures legals. Tot això planteja interrogants sobre si el magnat finalment haurà de recórrer a la seva fortuna personal, valorada en 2.500 milions de dòlars, segons Forbes.

Trump encara no és oficialment candidat, però totes les enquestes apunten que aconseguirà la nominació del Partit Republicà amb facilitat. Una vegada sigui així, podria disposar dels diners de la formació conservadora, un suport financer que tranquil·litza persones pròximes al magnat, segons ‘The New York Times’.