Rudy Giuliani i els altres cinc possibles companys de Donald Trump per revertir les eleccions

MANDEL NGAN / AFP

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Segons la interlocutòria d’imputació feta pública aquest dimarts contra Donald Trump pels seus intents de revertir el resultat dels comicis del 2020, que va guanyar Joe Biden, el republicà va conspirar junt amb sis aliats. Aquests sis cooperadors no apareixen amb noms i cognoms en el text i no han sigut imputats pel fiscal especial Jack Smith. No obstant, les descripcions detallades de les seves accions aporten una idea clara de qui són els presumptes companys de Trump, als quals Smith continua investigant.

El fidel Rudy Giuliani

L’exalcalde de Nova York i assessor personal de Donald Trump, Rudy Giuliani, seria un dels «còmplices» que van ajudar l’expresident en els seus «esforços delictius» per «retenir el poder». El fiscal Smith el descriu com un «advocat que estava disposat a difondre afirmacions falses a posta i a seguir una estratègia que els advocats de la campanya de reelecció de l’acusat no haurien portat a cap».

Giuliani va exercir un destacat paper públic a l’impulsar teories de frau generalitzat en les eleccions del 2020. Va participar junt amb Trump en l’acte que va tenir lloc davant la Casa Blanca el 6 de gener del 2021, poc abans de l’assalt al Capitoli que va protagonitzar una turba de seguidors de Trump.

L’assessor de l’expresident es va reunir recentment de manera voluntària amb membres de l’oficina de Smith per respondre a les seves preguntes i, segons va assegurar el seu advocat, Rober Costello, va negar «emfàticament» haver mentit a posta. «Totes les declaracions que va fer l’alcalde Giuliani van ser veraces i van expressar les seves creences. Creia que hi havia proves de frau electoral», va afegir Costello.

La llicència d’advocat de Giuliani ha sigut suspesa a Nova York i el mes passat un comitè d’ètica d’advocats de Washington va recomanar que també fos inhabilitat allà.

L’estrateg John Eastman

Segons mitjans nord-americans, el segon cooperador identificat en l’escrit d’acusació seria John Eastman, un advocat que «va idear i va intentar implementar una estratègia» perquè el llavors vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, en la seva qualitat de president del Senat, «entorpís la certificació» dels resultats electorals al Congrés que estava tenint lloc quan els partidaris de Trump van irrompre al Capitoli.

Eastman, que va representar Trump en la demanda per anul·lar els resultats de la votació a quatre estats, ha estat sota l’escrutini tant de l’oficina de Smith com dels fiscals de Geòrgia per escriure una sèrie de memoràndums legals que afirmaven que Pence podria rebutjar els electors de certs estats per negar a Biden la majoria dels vots del col·legi electoral.

El seu telèfon va ser confiscat per agents federals que investigaven la seva conducta el 2022. Un advocat d’Eastman va explicar recentment a NBC News que el seu equip legal estava enviant una carta als fiscals federals i estatals en un intent per convèncer-los que no presentin càrrecs contra el seu client.

L’exprofessor de Dret de la Universitat de Chapman s’enfronta, a més, a una possible inhabilitació a Califòrnia, després que el col·legi d’advocats d’aquest estat l’acusés d’enganyar els tribunals i fer declaracions públiques falses sobre el frau electoral. Ell ha negat qualsevol mala conducta.

La «bogeria» de Sidney Powell

El gran jurat apunta com a tercera conspiradora a una advocada que va difondre «desinformació» i «afirmacions infundades» sobre un frau electoral malgrat que en privat va reconèixer que els seus arguments «semblaven una bogeria». Aquesta lletrada ha sigut identificada com a Sidney Powell, que va recomanar a Trump que utilitzés l’Exèrcit per apoderar-se de les màquines de votació i repetir els comicis.

Powell va exercir un paper destacat en la promoció de les afirmacions falses de frau de Trump. Va formar part de l’equip legal que va presentar demandes sense èxit per anul·lar els resultats de les eleccions i va ser sancionada per un jutge de Michigan en un d’aquests casos.

Des d’aleshores, aquesta advocada ha sigut demandada per difamació per les companyies de votació Dominion Voting Systems i Smartmatic, cosa que ella nega.

Funcionaris del col·legi d’advocats de Texas van presentar càrrecs per vulneració de la conducta ètica contra Powell el 2021. Un jutge estatal va desestimar el cas al març i va dir que hi havia «nombrosos defectes» en l’evidència. El col·legi d’advocats estatal està apel·lant aquesta resolució.

Jeffrey Bossert Clark

El quart còmplice de Trump és un exfuncionari d’alt rang del Departament de Justícia que va intentar «iniciar investigacions falses sobre delictes electorals i influir en els congressos estatals amb falses denúncies de delictes electorals», i que, segons els mitjans dels EUA, és Jeffrey Clark.

En els últims dies de l’Administració Trump, Clark va mirar de convèncer Trump que destituís el fiscal general interí Jeffrey Rosen per poder fer-se càrrec ell del departament i ajudar a perseguir les afirmacions infundades de Trump obrint una investigació sobre el frau electoral a Geòrgia i altres estats indecisos. Trump finalment es va negar a acomiadar Rosen i nomenar Clark, després que altres alts funcionaris del Departament de Justícia amenacessin de renunciar en protesta.

Els agents federals que investiguen la conducta de Clark van confiscar el seu telèfon i van escorcollar casa seva el juny del 2022. Des d’aleshores, el braç disciplinari del col·legi d’advocats de Washington ha presentat càrrecs d’ètica contra Clark per mirar de pressionar els funcionaris del Departament de Justícia perquè enviïn una carta als legisladors a Geòrgia per fer-se ressò de les afirmacions falses de Trump de votar.

Kenneth Chesebro

Kenneth Chesebro és un advocat que suposadament va ajudar a idear un pla per presentar llistes d’electors falses perquè Trump obstruís la certificació dels resultats per part del Congrés.

La interlocutòria descriu algú que va actuar de manera similar, que va ajudar en la campanya de Trump amb un recompte a Wisconsin i va redactar un memoràndum legal que «va evolucionar amb el temps d’una estratègia legal per preservar els drets del defensat a un pla corrupte per subvertir la funció del Govern federal al detenir els electors de Biden de ser comptats i certificat». Segons aquesta teoria, Pence podria anomenar llistes alternatives d’electors per ajudar Trump a guanyar les eleccions, i anul·lar la victòria de Biden.

Un consultor polític

Notícies relacionades

El sisè conspirador, que alguns mitjans identifiquen com a James Troupis, hauria fet un treball similar al de Chesebro i apareix descrit com «un consultor polític que va ajudar a implementar un pla per presentar llistes fraudulentes d’electors presidencials per obstruir el procés de certificació».

Segons l’acusació, va identificar advocats que podrien ajudar a portar a terme el pla per presentar electors falsos al Congrés.