Atac a les eleccions

Trump aprofita la seva imputació per impulsar la seva carrera presidencial

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Donald Trump nega la seva responsabilitat sobre l’assalt al Capitoli. Per tercera vegada des de començament d’any, l’expresident dels Estats Units ha comparegut aquest dijous davant els tribunals per respondre a la imputació que el situa en el centre d’una conspiració per intentar subvertir la democràcia i «revertir els resultats legítims de les eleccions presidencials del 2020» després de ser derrotat a les urnes per Joe Biden, segons els càrrecs de l’acusació.

A les 16.00 hores de dijous (22.00 hores a Espanya), Trump ha assegurat davant la jutge federal Moxila A. Upadhyaya que es declara «no culpable», la versió en anglès d’innocent. Igual com en les dues altres causes penals que afronta, Trump no ha sigut detingut ni fotografiat, només se li han pres les empremtes dactilars i se li ha preguntat per la seva posició davant els càrrecs presentats el fiscal especial Jack Smith.

Aquest dimarts, Smith va acusar formalment el magnat republicà de conspiració per defraudar als EUA, conspiració per obstruir un procediment oficial, obstrucció a la justícia i conspiració contra drets. Les seves accions i mètodes «il·legals» van desembocar en la insurrecció violenta dels seus partidaris contra el Capitoli, un assalt a les institucions democràtiques que es va saldar amb cinc víctimes mortals i que ha eixamplat la bretxa d’un país ja esquerdat.

En els voltants del tribunal, acòlits del líder conservador s’han concentrat per protestar contra un judici que situa la nació davant un moment únic en la seva història. Unes hores abans, Trump arengava els seus des de la seva xarxa social, Truth Social: «Si aquestes persecucions il·legals tenen èxit, si se’ls permet calar foc a la llei, llavors no s’aturarà amb mi. El seu setge es tancarà encara més al voltant de TU». Conscients de la situació, les autoritats han blindat Washington en una de les operacions de seguretat més intenses que mai s’han desplegat en un tribunal federal, segons funcionaris de l’administració citats a ‘The New York Times’.

Problemes amb la justícia

La imputació aboca els EUA a un escenari tan vertiginós com incert. Trump és el favorit per aconseguir la nominació presidencial republicana per a les eleccions que se celebraran el novembre de l’any vinent. Guanyar aquests comicis seria la manera de segellar la seva anhelada venjança contra Biden i els demòcrates.

No obstant, aquest camí pot veure’s truncat per la multitud d’investigacions judicials que assenyalen l’expresident. La més greu és la recent imputació per mirar de manipular els resultats electorals el 2020 «utilitzant a consciència consignes falses d’un frau» a les urnes que mai va existir, però no és l’única. Al juny, va ser imputat amb 37 càrrecs federals per retenir indegudament documents governamentals després d’abandonar la Casa Blanca i per mirar de bloquejar la investigació. Al març, es va convertir en el primer expresident imputat pel penal per pagar 130.000 dòlars per silenciar abans de les presidencials del 2016 l’actriu porno Stormy Daniels, que assegura que va mantenir relacions sexuals amb ell. Llavors també va negar la seva culpabilitat.

Trump encara altres problemes legals. Presumiblement, la fiscal del Fulton, a Geòrgia, Fani Willis, anunciarà el pròxim 1 de setembre nous càrrecs relacionats amb els esforços de l’expresident per soscavar les eleccions del 2020. El xèrif de la zona ja ha assegurat que el candidat a la nominació republicana no rebrà cap tracte especial.

¿Què passarà ara?

Notícies relacionades

De nou, Trump ha posat els EUA en una situació única. Malgrat la falta de precedents, la legislació nord-americana contempla que algú imputat i fins i tot condemnat pugui presentar-se a les eleccions presidencials. Aquest és l’objectiu del magnat, clar favorit per aconseguir la nominació d’un partit, el republicà, que continua controlant amb mà de ferro. Declaracions com les de l’exvicepresident Mike Pence, que ha acusat el que va ser el seu superior de posar-se «per sobre de la Constitució» i ha qualificat els seus advocats de «guillats», continuen sent una anomalia.

La successió d’escàndols i imputacions podrien valer ben poc per a una gran bossa de votants convençuts que tot es tracta d’una «caça de bruixes». El gener del 2016, el llavors candidat va assegurar que «podria disparar a algú i tot i així no perdre ni un vot». Ara, espera que la multitud de processos judicials a què s’enfronta el converteixin en un màrtir. Una enquesta de la CNN publicada aquest dijous mostra que un 69% dels republicans continua creient que la victòria de Biden el 2020 va ser il·legítima. L’últim veredicte el tindran els votants i Trump ho sap: «Necessito una imputació més per assegurar la meva elecció».