Conflicte armat

Save the Children denuncia violacions a nenes de 12 anys durant els combats al Sudan

Save the Children denuncia violacions a nenes de 12 anys durant els combats al Sudan

ZOHRA BENSEMRA/REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Begoña González

Les forces de combat del Sudan han comès violacions a menors de fins a 12 anys d’edat des del principi dels enfrontaments entre l’Exèrcit sudanès i les paramilitars Forces de Suport Ràpid (RSF), segons denuncia Save the Children i organitzacions humanitàries nacionals.

Save the Children avisa que la violència sexual al país africà està «desbocada» enmig del caos dels combats. Segons les últimes estimacions de la Unitat de Lluita contra la Violència contra la Dona i el Nen, un organisme nacional sudanès, a dia 1 de juliol només ha pogut verificar 88 casos de violació, més de la meitat a la capital, Khartum.

No obstant, i com ja va avançar el mes passat, l’organisme entén que les xifres que està recollint suposen aproximadament només el 2% del total, cosa que significaria que un total aproximat de 4.400 dones haurien sigut objecte d’abusos sexuals en onze setmanes de violència.

Segons l’ACNUR, algunes sobrevivents arriben als països veïns embarassades com a conseqüència de les violacions. També hi ha hagut informes de nenes segrestades i retingudes durant dies mentre eren agredides sexualment, i de violacions en grup de nenes i dones. «La violència sexual continua sent una arma de terror i les xifres que remenem són només la punta de l’iceberg», afegeix per la seva banda el director de Save the Children per al país africà, Arif Noor.

Violacions en grup

Save the Children denuncia violacions en grup durant dies a les joves sudaneses, convertides en objectiu específic dels seus agressors per la seva ètnia i pel seu gènere. Entorn de quatre milions de dones i nenes del Sudan estan ara mateix en perill.

«Ens estem trobant amb casos freqüents de dones afectades per la violència sexual», avisa Sara Abdelrazig, responsable de Save the Children per a Kordofan del Nord, on hi ha punts d’atenció mòbils per a les supervivents, nens en especial, que presenten «greus casos de trauma» que necessiten atenció especialitzada. L’ONG també ha informat que alguns nens estan sent atacats específicament pel seu origen ètnic, així com pel seu gènere.

Fins i tot, abans que esclatessin els combats el 15 d’abril, més de 3 milions de dones i nenes al Sudan corrien el risc de patir violència de gènere. Des d’aleshores, aquesta xifra ha augmentat fins a uns 4,2 milions de persones. La violència sexual s’utilitza sovint com a arma de guerra contra els nens per terroritzar-los, sembrar la por i la intimidació amb finalitats polítiques i militars, netejar ètnicament o humiliar un grup ètnic, i castigar civils per sospitar que donen suport a les forces contràries.

Traumes duradors

El trauma que infligeix pot tenir efectes físics, psicològics, socials i econòmics duradors. La brutalitat de l’acte físic per si mateix pot ser especialment nociva per als nens, els cossos dels quals no estan completament desenvolupats. Les nenes poden patir prolapses uterins, fístules i altres lesions del seu aparell reproductor, i enfrontar-se a complicacions i a la mort a causa d’embarassos precoços i avortaments insegurs. Tant les nenes com els nens corren el risc de patir danys urinaris i anals, i d’exposar-se a malalties de transmissió sexual que, si no es tracten, poden causar danys a llarg termini i, fins i tot, la mort.

«Dirigim sis clíniques sanitàries mòbils que presten serveis d’atenció primària a les poblacions desplaçades. Desgraciadament, a les nostres consultes ens estem trobant amb freqüència amb casos de dones afectades per violència sexual i estem fent tot el possible per recolzar-les.  La unitat d’urgències de l’hospital principal va ser afectada durant un atac aeri i ara no tenim cap bon hospital al qual puguem remetre els casos mèdics greus per a la seva investigació. Sovint els especialistes per a casos traumàtics no estan disponibles i, per descomptat, la falta d’electricitat està afectant la feina als laboratoris i, fins i tot de vegades, a les clíniques sanitàries mòbils», denuncia Abdelrazig.

Conflicte enquistat

Notícies relacionades

«Les mares han dit al personal de Save the Children als camps de desplaçats que una de les raons per fugir de les seves llars és la preocupació per la seva seguretat personal i la de les seves filles. També hem sentit pares que estan prenent l’anguniosa decisió de casar les seves filles a una edat primerenca, en un intent de «protegir-les» de més riscos de violència sexual, agressió o explotació. És una situació espantosa i aterridora per a les nenes», ha assegurat Noor.

Més de 3.000 persones han mort i 6.000 han resultat ferides des del 15 d’abril, entre elles almenys 330 nens morts i 1.900 ferits, segons el Ministeri de Salut del Sudan. No obstant, els treballadors humanitaris i els testimonis afirmen que hi ha molts cadàvers sense comptabilitzar. A més, un número cada vegada més elevat de nens corren el risc de ser reclutats i vinculats a grups armats.