Conflicte al país africà

Desenes de morts pels combats a la capital del Sudan

Desenes de morts pels combats a la capital del Sudan

Omer Sharfy / Save the Children

2
Es llegeix en minuts
EFE

Desenes de civils han mort aquest dissabte a la ciutat sudanesa d’Omdurman, pròxima a la capital, com a conseqüència dels enfrontaments entre l’Exèrcit regular i el grup paramilitar Forces de Suport Ràpid (FAR), que s’acusen mútuament d’utilitzar-los com a escuts humans.

En un comunicat, el Ministeri de Salut del Sudan va informar que més d’una vintena de civils han perdut la vida en un atac aeri a la ciutat d’Omdurman, on «el bombardeig d’avions de combat va matar 22 ciutadans i va deixar un gran nombre de ferits a Dar al Salam al Amriya, a l’oest del mercat».

Les FAR van acusar les Forces Armades de perpetrar aquest atac i va elevar la xifra a 31 civils morts en aquesta jornada marcada pel «continuo bombardeig d’avions de guerra pertanyents a l’Exèrcit» contra barris en aquesta localitat.

«El bombardeig dels colpistes (militars) va matar 31 persones i altres desenes van resultar ferides en l’àrea de Dar al Salam, a l’oest d’Omdurman», van denunciar les milícies paramilitars, que van qualificar l’atac com un «bombardeig sistemàtic d’avions de guerra contra els ciutadans innocents».

Per això, les FAR van trucar a tots els interessats, dins i fora del país, perquè monitoritzin i documentin el «genocidi comès pels colpistes i romanents del règim anterior» contra la població diàriament.

Per la seva banda, les Forces Armades van anunciar aquest dissabte a través d’un vídeo a les seves xarxes socials que «les Forces Especials van portar a terme una operació qualitativa a Omdurman, matant diversos rebels i destruint vehicles de combat», sense esmentar baixes civils ni valorar les acusacions.

El portaveu de l’Exèrcit sudanès, Nabil Abdalá, ha dit que les forces continuen amb «operacions de pentinat contra els rebels que es van atrinxerar als barris residencials de Khartum, Khartum Nord i Omdurman».

Presencia en barris

En un comunicat televisat, el portaveu va afirmar que «la milícia rebel manté la seva presència en àrees residencials i va imposar gravàmens sobre els ciutadans que abandonen la capital», a més d’«expulsar els ciutadans de les seves llars en alguns llocs».

Notícies relacionades

El conflicte entre les FAR i l’Exèrcit va esclatar a mitjans d’abril deixant uns 1.173 civils morts i 11.704 ferits, segons l’última actualització de dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que cita el Ministeri de Salut sudanès, a mitjans del mes de juny passat.

No obstant, dilluns passat, una font del Ministeri de Salut sudanès va dir a EFE que més de 3.000 persones van morir i unes 6.000 van resultar ferides des de l’inici del conflicte al Sudan fins al final de la setmana passada. Fins al moment, els dos bàndols del conflicte no han mostrat la seva intenció d’acordar un altre alto el foc.