Rescat contra rellotge

El submergible desaparegut a la recerca del ‘Titanic’ es quedarà sense aire dijous

El submergible desaparegut a la recerca del ‘Titanic’ es quedarà sense aire dijous

OCEANGATE

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

S’intensifica la sensació d’anguniosa lluita contra el temps en l’operació de recerca i rescat del submergible ‘Titan’, desaparegut amb cinc ocupants diumenge menys de dues hores després d’iniciar unaimmersió cap a les restes del ‘Titanic’ en el fons de l’Atlàntic Nord. El capità Jamie Frederick, de la Guàrdia Costanera dels Estats Units, ha explicat aquest dimarts en una roda de premsa a Boston que estimen que a la petita nau queden «40 o 41 hores d’oxigen», cosa que suposarà que el submergible es quedarà sense aire respirable durant el matí de dijous.

Aquests càlculs eleven la pressió d’una operació de recerca i rescat d’una complexitat monumental. Aquesta s’eleva en bona part pel lloc de la desaparició del ‘Titan’: a més de 650 quilòmetres al sud de la costa de St. Johns, a Terranova (Canadà) i a uns 1.450 quilòmetres a l’est de Cape Cod, a Massachussets (EUA), fet que alenteix els temps d’arribada dels vaixells que s’han de sumar a la missió. «Intentem portar-hi les capacitats [de recerca] tan ràpid com podem», ha explicat Frederick.

Operacions conjuntes

Dilluns es va establir un centre conjunt d’operacions on la Guàrdia Costanera nord-americana coordina el desplegament tant de forces del seu país com canadenques amb l’ús del ‘Polar Prince’, el barco que la companyia OceanGate va contractar per portar el ‘Titan’ i els seus passatgers fins a la zona de les restes.

També aquest dimarts ha arribat fins aquestes aigües el ‘Deep Energy’, un barco que té un vehicle operat per remot (ROV, per les sigles en anglès) que ja s’ha submergit per afegir-se a la recerca subaquàtica, segons ha explicat Frederick. De moment no se sap ni si el submergible va sortir a la superfície o si segueix en les profunditats.

Amb diversos avions nord-americans i canadencs fent reconeixements aeris amb radar, i les recerques amb sonars sota l’aigua, incloent-hi alguns de llançats en boies des dels avions, la prioritat ara mateix és merament localitzar el ‘Titan’, però per ara aquests esforços «no han donat cap resultat», segons ha explicat Frederick.

Les bones notícies en aquest apartat són que la visibilitat ha millorat respecte a dilluns, segons han explicat les autoritats també en la roda de premsa, i les condicions del mar no són inquietants.

Notícies relacionades

«Tenim un grup amb els millors experts de la nostra nació en el comandament unificat i si arribem a aquest punt [de localitzar el ‘Titan’] aquests experts estudiaran quin ha de ser el camí que cal seguir», en termes d’organitzar una operació de rescat que seria també increïblement complexa.