Turisme d’aventura

Turistes al ‘Titanic’; 250.000 euros per persona i risc de mort

Turistes al ‘Titanic’; 250.000 euros per persona i risc de mort

OceanGate / Facebook

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

OceanGate Expeditions, que gestiona submarins per a expedicions en aigües profundes, ofereix viatges turístics de vuit dies i set nits per visitar les restes del ‘Titanic’, per un preu de 250.000 dòlars, la mateixa quantitat en euros. És un viatge per a gent amb diners amb ganes de risc garantit. I les ganes d’aventura s’han convertit en tragèdia al conèixer-se que el petit submarí utilitzat per portar turistes a observar les restes del transatlàntic gegant britànic enfonsat a l’Atlàntic Nord ha desaparegut. La Guàrdia Costanera dels Estats Units ha llançat una operació de rescat, però les perspectives són tot menys encoratjadores.

Turisme de luxe

El turisme de luxe va a més en temps de milionaris amb ganes d’experiències que els diferenciï de la resta de mortals. Siguin viatges assequibles a conèixer els ianomamis de l’Amazones per 6.000 euros; al cim del món, a l’Everest, per 30.000 euros; o a protagonitzar sortides efímeres a l’espai per 300.000, les experiències minoritàries qualificades d’‘aventura’ tendeixen a comportar riscos.

Recerca

«Els estem buscant», han dit aquest dilluns a l’agència France Press portaveus del Centre de Coordinació de Rescat de la força costanera de Boston. El Canadà també participa en la recerca de la nau amb un barco i un avió, van informar a l’AFP membres de guardacostes canadencs. L’embarcació mobilitzada «era davant l’est de Terranova i va partir cap a l’àrea de recerca», van detallar.

En un comunicat citat pels mitjans, l’empresa organitzadora de les excursions, OceanGate Expeditions, va afirmar que pretén «explorar i mobilitzar totes les opcions per portar de tornada la tripulació sana i estàlvia». No diu quantes persones es troben a bord. Segons el diari britànic ‘The Guardian’, cinc persones estaven a bord del submarí en el moment de la desaparició.

A 3.800 metres de profunditat

Des de fa dècades, empreses privades porten a terme excursions per veure les restes del ‘Titanic’, tot i que la distància del lloc del naufragi i la profunditat de les restes fa d’aquest sofisticat producte turístic una cosa minoritària i només possible amb tecnologia punta. El ‘Titanic’, de 269 metres d’eslora, està a uns 3.800 metres sota la superfície, cosa que implica una immersió de l’ordre de vuit hores en un vehicle especial dissenyat per a això. «Uneix-te a nosaltres per explorar el naufragi i experimentar una expedició a les profunditats oceàniques», diu la pàgina de Facebook d’OceanGate. La pàgina web de la companyia no era accessible aquest dilluns.

El viatge

Notícies relacionades

El tòpic que insta els ciutadans a ser viatger més que turista arriba a l’absurd al voler que el turista arribi a ser explorador. En el cas d’OceanGate, s’ofereix un viatge de vuit dies que parteix de Saint John, a Terranova, des d’on un barco trasllada la tripulació i els turistes al punt localitzat de l’enfosament. Després d’un parell de dies de familiarització amb el submergible, comença la immersió d’unes vuit hores de durada, amb dret a ull de bou.

Després de dues hores de descens a les profunditats apareixen les restes, un barco en estat de descomposició però d’una mida descomunal i envoltada d’aigües transparents però de colpidora foscor. Els vídeos d’OceanGate són una mostra del viatge, que no permet ni errors humans ni tècnics.

Temes:

Turisme