Segons una investigació

La CIA va advertir Ucraïna que no danyés el Nord Stream

La CIA va advertir Ucraïna que no danyés el Nord Stream

FABRIZIO BENSCH

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Una nova investigació elaborada per diferents mitjans de comunicació dels Països Baixos i Alemanya apunta que l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA) va advertir Ucraïna que no danyés el gasoducte Nord Stream tres mesos abans del sabotatge.

La investigació, realitzada per la cadena pública neerlandesa NOS, el diari alemany ‘Die Zeit’ i la cadena de radiodifusió alemanya ARD, revela que la CIA va prendre aquesta decisió d’advertir Kíiv després de rebre un missatge per part dels serveis d’Intel·ligència dels Països Baixos sobre els detalls de les seves possibles accions al Bàltic.

 Una altra investigació realitzada la setmana passada pel diari nord-americà ‘The Washington Post’ apuntava que la CIA es va assabentar per un aliat pròxim que l’Exèrcit ucraïnès planejava un atac encobert al Nord Stream utilitzant un petit equip de bussejadors. Aquest aliat era els Països Baixos, apunta la investigació conjunta dels mitjans europeus.

 L’esmentat mitjà també al·ludeix que diversos documents d’Intel·ligència europeus sobre els detalls del sabotatge van ser filtrats per Jack Teixeira, imputat per la filtració de documents secrets del Departament de Defensa dels Estats Units.

Material sensible

 El jove, que va ser detingut a l’abril, va començar a publicar els documents filtrats en un xat de Discord, però el seu abast es va disparar al març, quan un usuari va difondre els papers en altres grups amb més membres. Els arxius detallaven l’avaluació nord-americana de la guerra a Ucraïna i dades sobre l’estat de les forces russes, així com material sensible sobre el Canadà, la Xina, Israel o Corea del Sud.

 Si bé diferents investigacions apunten a Ucraïna, altres als Estats Units i altres a Rússia, es desconeix el responsable del sabotatge als gasoductes Nord Stream 1 i Nord Stream 2.

Notícies relacionades

 El passat 26 de setembre del 2022, Nord Stream 2 AG, operadora del gasoducte homònim rus, va anunciar una fuita de gas per causes desconegudes en una de les dues canonades de la infraestructura a prop de l’illa danesa de Bornholm. Posteriorment, les autoritats informaven que dos ramals del gasoducte paral·lel Nord Stream 1 també havien patit danys.

 Tant el Govern com els serveis d’Intel·ligència d’Ucraïna han negat públicament qualsevol responsabilitat en aquest incident, que va avivar les tensions polítiques i energètiques en plena escalada militar. Les autoritats de Rússia també s’han desmarcat, assenyalant en canvi als possibles beneficis polítics i econòmics que obtindrien els Estats Units pel sabotatge.