Guerra a Ucraïna

El periodista i guanyador del Pulitzer Seymour Hersh acusa els EUA d’estar rere el sabotatge al Nord Stream

Seymour Hersh responsabilitza als bussejador de la Marina nord-americana que haurien col·locat suposadament explosius durant les maniobres ‘Baltops 22’ de l’OTAN

El periodista i guanyador del Pulitzer Seymour Hersh acusa els EUA d’estar rere el sabotatge al Nord Stream
1
Es llegeix en minuts

El periodista i guanyador d’un premi Pulitzer Seymour Hersh ha acusat aquest dimecres la Marina dels Estats Units d’estar al darrere de les explosions registrades als gasoductes Nord Stream 1 i Nord Stream 2 el setembre del 2022.

Hersh ha explicat en la seva pàgina web que els responsables del suposat sabotatge són bussejadors de la Marina nord-americana, que haurien col·locat explosius durant les maniobres ‘Baltops 22’ de l’OTAN.

Així, ha acusat les autoritats noruegues d’activar les esmentades càrregues mesos després. «Tres mesos després van destruir tres dels quatre ramals del gasoducte», ha indicat en la seva pàgina web.

Segons el periodista, el 26 de setembre, un avió de la Marina noruega va llançar una boia hidroacústica que va fer detonar els artefactes explosius. Així, ha explicat que la decisió de fer-los esclatar es va prendre nou mesos després d’un «debat secret» per part de les agències de seguretat nacional nord-americana.

Hersh, que va guanyar el Pulitzer el 1970 pel seu treball sobre la massacre de My Lai en mans d’una unitat militar de l’Exèrcit dels Estats Units durant la Guerra del Vietnam, ha asseverat que, no obstant, la Casa Blanca va qualificar aquestes acusacions de «falses» i «totalment fictícies».

El 26 de setembre, Nord Stream 2 AG, operadora del gasoducte homònim rus, va anunciar una fuita de gas per causes desconegudes en una de les dues canonades de la infraestructura a prop de l’illa danesa de Bornholm.

Notícies relacionades

Posteriorment, les autoritats informaven que dos ramals del gasoducte paral·lel Nord Stream 1 també havien tingut danys. Alemanya, Dinamarca i Suècia no van descartar un acte de sabotatge tan sols vuit mesos després de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna.

El Servei d’Intel·ligència Exterior de Rússia va catalogar les explosions d’atacs terroristes i el 30 de setembre va revelar que tenia proves que apuntaven a la implicació de països occidentals.