Sabotatge en plena guerra

Els Estats Units sabien que Ucraïna atacaria els gasoductes Nord Stream, segons ‘The Washington Post’

Els Estats Units sabien que Ucraïna atacaria els gasoductes Nord Stream, segons ‘The Washington Post’
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els serveis d’intel·ligència dels Estats Units sabien que Ucraïna estava planejant un atac contra els gasoductes Nord Stream 1 i 2, que enviaven gas natural de Rússia a Alemanya. Segons ha destapat ‘The Washington Post’, l’agència d’espionatge d’un aliat europeu va informar a la CIA que un equip de sis persones de les forces d’operacions especials ucraïneses pretenia bombardejar aquest conducte d’importància estratègica per a Europa.

L’exclusiva del rotatiu de la capital revela que el juny del 2022 Washington va tenir accés a proves que vinculen el Govern de Volodímir Zelenski amb un acte que el president nord-americà Joe Biden va descriure com de «deliberat sabotatge». La CIA va compartir aquest informe —basat en una única font no corroborada— amb Alemanya i altres països europeus. Tres mesos després, el 26 de setembre, un atac encobert va colpejar severament aquesta infraestructura energètica europea i va provocar fuites massives de gasos amb efecte hivernacle.

‘The Washington Post’ ha tingut accés a aquest informe dels serveis d’intel·ligència europeus que va ser filtrat a la plataforma Discord, presumptament pel militar nord-americà Jack Teixeira. Els papers del Pentàgon publicats a internet l’abril passat confirmen la presència de forces de l’OTAN a Ucraïna i aborden l’estratègia de la contraofensiva que Kíiv pretén llançar per recuperar part del seu territori.

Tot apunta a Kíiv

L’informe destapat ara revela que darrere de l’atac hi hauria un petit equip de bussejadors que depenia i informava directament el comandant en cap de les forces armades ucraïneses, Valeri Zalujni, el militar de més alt rang del país. Així, «durant gairebé un any els aliats occidentals van tenir una base per sospitar de Kíiv en el sabotatge». No és l’únic indici que apunta cap a Ucraïna. I és que la versió que maneja la Fiscalia alemanya, que investiga el cas, apunta que els perpetradors haurien utilitzat una embarcació que va salpar des de la localitat del nord de Rostock per endinsar-se al mar Bàltic i col·locar les càrregues explosives submarines que van fer malbé els gasoductes Nord Stream 1 i 2.

La informació publicada per ‘The Washington Post’ explica que funcionaris de diversos països van confirmar que l’informe de la intel·ligència filtrat a Discord coincidia amb l’advertència que aquest país europeu —no identificat per no «posar en perill les fonts i operacions»— va fer a la CIA. Ni la Casa Blanca, ni Kíiv ni l’agència d’intel·ligència nord-americana han respost a les preguntes del diari.

Notícies relacionades

Com recorda el rotatiu, després de l’atac, diversos funcionaris de l’administració Biden van acusar Rússia d’haver volat els dos gasoductes per utilitzar l’estrangulació del flux d’energia com a mecanisme per amenaçar i fer xantatge als països de la Unió Europea (UE). No obstant, ara «reconeixen en privat que no hi ha proves que apuntin de manera concloent la implicació de Moscou».

El 51% de Nord Stream 1 i 2 està en mans de l’estatal gasística russa Gazprom, mentre que la resta la tenen empreses energètiques de països com Alemanya, França i els Països Baixos.