Canvi normatiu

Meloni desafia els sindicats a l’aprovar una reforma laboral sense consultar-los

El Consell de Ministres italià impulsa un criticat paquet de mesures el Dia del Treballador

Meloni desafia els sindicats a l’aprovar una reforma laboral sense consultar-los
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Càrrega de Giorgia Meloni contra els sindicats italians. La primera ministra italiana va convocar aquest dilluns, Dia del Treballador, un insòlit Consell de Ministres per a l’aprovació d’un paquet de mesures en matèria laboral sense consultar els gremis implicats. «Un acte arrogant i ofensiu», ha sigut la resposta de la Confederació General Italiana de Treball (CGIL), que ha assenyalat la decisió com un intent de la mandatària de desautoritzar els sindicats del seu paper en les contractacions sobre aquests temes. 

El paquet de mesures aprovat per l’Executiu italià té, a més, alguns límits de moment fixats. Segons ha anunciat la mateixa Meloni, la mesura estrella és una baixada dels impostos per als treballadors amb rendes de fins a 25.000 (7%), en l’índex de progressió de la càrrega fiscal, i 35.000 euros (5%), fet que permetrà un augment en els sous de fins a 100 euros al mes. 

No obstant, la proposta del Govern valdria a les arques de l’Estat uns 4.000 milions d’euros i només estaria en vigor sis mesos, des de juliol fins al desembre d’aquest any. I, més important encara, el paquet en el seu conjunt encara ha de ser aprovat per les dues branques del Parlament, que podrien aportar canvis, per entrar en vigor.

«Particularment orgullosa»

D’aquí ve la resposta del sindicat CGIL, que ha dit que es tracta d’una «una mesura temporal, que no té perspectiva, dura algun mes». «Preocupa que les mesures puguin augmentar la precarietat», va considerar Pierpaolo Bombardieri, líder de l’UIL, un altre sindicat. 

Això últim es deu particularment a altres mesures anunciades per Meloni, com la total cancel·lació de l’anomenada ‘renda de ciutadania’ (l’equivalent a l’ingrés mínim vital a Espanya), que la política a decidit reemplaçar per un xec d’inclusió per a famílies amb discapacitats o amb avis al seu càrrec. A més d’això, també s’ha anunciat una «flexibilització» dels contractes temporals, així com ajudes a famílies amb fills i per a la contractació de joves de menys de 30 anys. 

Notícies relacionades

«És una decisió de la qual em sento particularment orgullosa», ha respost Meloni, que a mitja tarda encara no havia difós el text del seu decret, es va negar a respondre a la premsa i que, en canvi, va enviar un vídeo amb el qual va explicar el seu pla. «De veritat no entenc els que critiquen», ha afegit la política, al remarcar «la galopant inflació» que colpeja «en aquests moments» els italians. 

Mobilitzacions

Una resposta que evidentment no ha convençut els sindicalistes de CGIL, que ja han anunciat que mantenen la convocatòria de diverses manifestacions en els pròxims dies, en diverses ciutats italianes. «Continuarem mobilitzant-nos fins que ens donin respostes», ha anunciat Maurizio Landini, el líder d’aquest sindicat. «Itàlia no és avui una república fundada sobre el treball, és avui una república fundada sobre l’explotació, la precarietat, la pobresa i el fet que es pot ser pobre fins i tot treballant», va sintetitzar.