¿De què està acusat Donald Trump exactament?

¿De què està acusat Donald Trump exactament?

CHANDAN KHANNA / AFP

1
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

L’expresident dels EUA, Donald Trump, està acusat de 34 càrrecs per suposada falsificació de registres comercials. L’antic mandatari, en la seva compareixença davant el tribunal de Nova York, es va declarar innocent d’unes acusacions considerades delictes greus que, en cas de ser provades, podrien implicar importants penes de presó. Trump s’arroga el convertir-se en el primer president de la història dels EUA imputat per un delicte penal.

Tot i que l’escrit d’imputació no revela identitats, el relat dels fets apunta que l’advocat citat és Michael Cohen, representant legal i mediador de l’expresident, mentre que la dona és l’estrella de cine per a adults Stormy Daniels. Segons el document, els càrrecs es deriven d’una suposada remuneració que Trump hauria donat a l’«advocat» els dies previs a les eleccions del 2016. El lletrat hauria pagat 130.000 dòlars a la «dona» –l’estrella del porno– perquè no digués públicament que va tenir una suposada relació extramarital amb l’expresident fa uns anys.

En l’intent que la procedència dels diners entregats a l’actriu per comprar el seu silenci passés desapercebuda, l’acusació al·lega que Trump va falsificar registres de xecs i assentaments comptables durant 11 mesos el 2017, per fraccionar els pagaments i fer-los passar per «honoraris legals» al lletrat.

D’allà els 34 càrrecs de falsificació en registres comercials que se li imputen per cada una de les vegades que va manipular els comptes per anar acumulant l’import total que acabaria en mans de l’actriu de cine adult.

Notícies relacionades

El càrrec de falsificació de registres comercials sol ser un delicte menor, però en aquest cas l’oficina del fiscal ha elevat la severitat de la petició de penes amb l’argument que Trump tenia la intenció d’encobrir el delicte greu de finançament de campanya. El document d’acusació també revela que el total de diners proporcionats per Trump a Cohen supera la xifra de 130.000 dòlars entregada a Stormy Daniels.

El fiscal Alvin Bragg ha fet història per la imputació de l’expresident.