Guerra d’Ucraïna

Mitjans independents russos denuncien l’arribada a Espanya d’una expropagandista vinculada a Wagner

Ksenia Parfenova, exredactora en cap de ‘Politika Segodnya’, un mitjà de comunicació pertanyent al grup ‘Patriot’, dirigit per Ievgueni Prigojin, s’ha fotografiat a Barcelona

La noia assegurava al seu Instagram, abans d’esborrar-lo, que havia rebut un visat d’estudiant i que tenia previst quedar-se a Espanya

Mitjans independents russos denuncien l’arribada a Espanya d’una expropagandista vinculada a Wagner
3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Ksenia Parfenova, exredactora en cap de ‘Politika Segodnya’, una publicació vinculada al grup de premsa ‘Patriot’, dirigit per Ievgueni Prigojin i objecte de sancions per part de la UE des del febrer passat, es troba a Espanya, concretament a Barcelona, després d’haver rebut fa escasses setmanes un visat d’estudiant que li concedeix ple accés a l’espai Schengen, segons ha informat Rotonda, un canal de Telegram vinculat a l’oposició russa. Meduza, la principal publicació independent de Rússia, s’ha fet també eco de la notícia, i ha recordat que la propagandista ha estat «vinculada a les estructures de Prigojin des del 2014», incloent-hi a la cèlebre fàbrica de ‘trolls’ a Sant Petersburg, acusada d’haver participat en sonats processos d’interferència política a Occident, com les eleccions presidencials de 2016 als EUA en les quals es va imposar el republicà Donald Trump per un estret marge de vots i enmig de greus acusacions d’ingerència per part del Kremlin.

Segons Rotonda, la mateixa Parfenova havia explicitat al seu perfil d’Instagram que, a mitjans de febrer, havia entregat els documents necessaris per rebre un visat que li permetés viatjar a Espanya i visitar la platja barcelonina, «un somni» que tenia des de la tardor passada. Quan el 25 d’aquell mes la UE va incloure el grup mediàtic Patriot en la llista d’institucions sancionades, la propagandista va arribar a reconèixer que s’havia acomiadat de la seva aspiració. «Però l’1 de març em van convidar [al consolat] a entregar el passaport; ¡era increïble, però me’l van donar!» [el visat], es va congratular davant els seus seguidors, mentre difonia instantànies seves al costat del mar i declarava la seva intenció de quedar-se de moment a Espanya i no tornar a Rússia: «Vull aprendre l’estil de vida relaxat espanyol i disfrutar de la vida al costat del mar». Contactada per un reporter de Rotonda, la propagandista russa va rebutjar la petició d’entrevista, assegurant que voldria «fer una pausa respecte a qualsevol contacte amb mitjans de comunicació». A més de responsable màxim de Patriot, Prigojin, anomenat el cuiner de Putin, és el creador de la milícia de mercenaris Wagner.

Perfil esborrat

Notícies relacionades

Yulia Taran, activista i vicepresidenta de Russos Lliures-Espanya, una associació de ciutadans russos a l’estranger crítica amb Vladímir Putin i amb el conflicte d’Ucraïna, ha explicat a EL PERIÓDICO que, quan va aparèixer la notícia, membres de la seva organització tenien la intenció d’escriure al perfil de Parfenova a Instagram sol·licitant-li «una entrevista» per conèixer les raons d’haver abandonat el seu país, però no han pogut aconseguir-ho. «Avui divendres, el perfil de la Ksenia ha sigut esborrat», assegura Taran. Segons ha pogut constatar aquest diari, el compte ksuu_parfenova de l’esmentada xarxa social, a la qual pertanyen les instantànies difoses per Rotonda de la jove a la vora del mar aparentment a la capital catalana i sota un sol radiant, ja «no està disponible». A ‘Politika Segodnya’, la Ksenia va ocupar durant anys el càrrec d’editor de torn, abans de convertir-se en redactora en cap a la tardor passada. En aquesta publicació, s’ha qualificat el president ucraïnès Volodímir Zelenski de «pallasso sense poder real». I tot i que gent que va treballar amb ella assegurava que no estava contenta, la justificació que flotava en l’ambient era que tots els mitjans feien «el mateix».

Des de l’inici de la guerra a Ucraïna, bloguers proKremlin establerts a Europa han jugat un important paper intentant difondre una narrativa de la guerra d’Ucraïna en què responsabilitzen del conflicte el Govern de Kíiv, mentre intenten sembrar dubtes sobre l’autoria de massacres i crims de guerra al país eslau atribuïts a les tropes del Kremlin. A Alemanya, Yúlia Prohorova, una bloguera i internauta que presumia de pagar viatges amb rubles, de moure’s per territori europeu sense els documents necessaris i que va arribar fins i tot a difondre imatges burlant-se de manifestants ucraïnesos a Salzburg, va ser deportada el novembre passat. En l’espai mediàtic en llengua espanyola, es manté molt activa Liu Sivaya, amb més de 150.000 seguidors a Twitter. En un dels seus posts més recents, ha arribat a negar que Rússia hagi deportat per adoctrinar desenes de milers d’infants ucraïnesos, raó per la qual el Tribunal Penal Internacional ha emès una ordre d’arrest contra Putin: «Rússia no segresta ningú; Rússia EVACUA els infants que Ucraïna bombardeja amb míssils de l’OTAN».