Un any de guerra

Aniversari de la guerra: Barcelona mostra el seu suport al poble ucraïnès amb una manifestació

Reportatge multimèdia | Guerra d’Ucraïna: resum d’un any d’invasió russa

1
Es llegeix en minuts
Begoña González

«PAU». En majúscules. És el que diuen la majoria de cartells dels diversos centenars de persones que s’han reunit aquest divendres davant l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona en el primer aniversari de la guerra d’Ucraïna.

Porten bufandes grogues, jaquetes blaves, cartells en anglès, castellà i ucraïnès, banderes... Un simple gest de solidaritat que havien demanat els organitzadors de la concentració de suport al poble ucraïnès. «¡Volem demanar-li un gran favor! Porti alguna cosa de color blau i/o groc a la manifestació. Són els colors de la nostra bandera i volem generar un efecte grupal», diu la convocatòria de l’Associació d’Ucraïnesos a Barcelona.

La manifestació ha començat a les 19.30 hores davant la Pedrera i ha anat pel passeig de Gràcia fins a la plaça de Catalunya, on cap a les 20.30 hores tindrà lloc un acte on es llegirà un manifest.

«¿Què més han de destruir els terroristes perquè el món ens ajudi? ¿Quantes persones més ha de matar Rússia?», diu un dels cartells. Els presents, majoritàriament ucraïnesos, s’abracen a l’anar trobant-se. També al llegir els cartells.

Europa unida mai serà vençuda

Notícies relacionades

La concentració ha començat amb el desplegament d’una enorme bandera ucraïnesa de desenes de metres que han portat entre centenars de participants carrer avall. Per davant, una gran pancarta en la qual es llegeix ‘Barcelona amb Ucraïna’ tallava el passeig de Gràcia per on han desfilat els manifestants corejant «Europa unida mai serà vençuda».

«Ningú va pensar que duraria tant. Que una guerra tan brutal es podria produir l’any 2021. Tenim l’esperança que s’aconseguirà la pau», ha dit a EL PERIÓDICO Gloria Groziak, organitzadora de la manifestació i activista a l’Associació d’Amistat de Catalunya i Ucraïna. «Els ucraïnesos estarem sempre agraïts de tota l’ajuda que hem rebut. Barcelona està amb Ucraïna», ha assegurat.