Territoris ocupats

Israel declara una pausa temporal als nous assentaments a Cisjordània

L’anunci arriba hores després que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides denunciés en una declaració no vinculant la legalització de noves colònies israelianes a Palestina

Israel declara una pausa temporal als nous assentaments a Cisjordània

AMMAR AWAD / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Israel claudica a les peticions de les Nacions Unides, però ho fa a l’estil israelià. Les autoritats de l’Estat hebreu han anunciat que aturaran la construcció de nous assentaments a la Cisjordània ocupada durant «els pròxims mesos». Aquest anunci arriba hores després que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides denunciés la legalització de noves colònies israelianes als territoris palestins ocupats, ja que aquestes mesures «impedeixen la pau» amb els palestins. També el compromís israelià té lloc després de la recent visita del secretari d’Estat nord-americà, Anthony Blinken, enmig d’una escalada de violència amb els palestins.

Les declaracions israelianes no han acontentat una població palestina constantment amenaçada per la presència de milers de colons radicals a la seva terra. Entre els gairebé 2,8 milions de palestins de la Cisjordània ocupada, habiten 450.000 colons israelians en 144 assentaments. A ells, s’hi sumen el més d’un centenar de llocs avançats il·legals israelians, que ja han provocat alguna crisi de Govern entre els aliats ultradretans del primer ministre, Benjamin Netanyahu. A més, al també ocupat Jerusalem Est, hi ha 12 assentaments que concentren 220.000 colons. 25.000 més viuen als alts del Golan ocupats.

En la declaració no vinculant emesa pel màxim òrgan de l’ONU, els seus 15 membres coincidien que «les contínues activitats de colonització d’Israel posen en perill la viabilitat de la solució dels dos estats». La setmana passada Israel va anunciar la legalització de nous llocs avançats no autoritzats i va aprovar la planificació i construcció del voltant de 10.000 noves unitats de vivenda a les colònies existents. No s’espera que aquests passos es reverteixin. Malgrat estar «profundament consternat» pels plans d’expansió colonial del seu fidel aliat, els Estats Units van defensar fa uns dies que una proposta de l’ONU per denunciar-la és «inútil». 

Finalment, el posicionament del Consell de Seguretat aquest dilluns ha complert amb els estendards nord-americans, ja que no ha exigit a Israel retractar-se de les seves mesures ni les condemna específicament, com sí que feia la proposta dels Emirats Àrabs Units, que va ser rebutjada. Des del terreny, la societat palestina ha criticat durament els seus líders per haver acceptat la retirada d’aquesta resolució més dura amb Israel. L’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP), encarregada de representar formalment el poble palestí a l’ONU, no s’ha pronunciat de forma oficial. Tampoc ho ha fet l’Autoritat Palestina (AP), que governa als territoris ocupats

Interessos de Washington

Notícies relacionades

«Sembla que l’AP està insistint a comprar il·lusions a les administracions nord-americanes i als governs d’ocupació [israelians], i això no reflecteix l’esperit del poble palestí», ha denunciat el portaveu de Hamàs, Hazem Qassem. Molts critiquen que aquest canvi beneficia els interessos de Washington. «Així, els EUA poden continuar afirmant estar en contra de la construcció d’assentaments mentre mantenen la hipocresia de parlar d’una solució de dos estats», ha dit Mustafa Barghouti, líder del partit de la Iniciativa Nacional Palestina, a la BBC. «Així observaran com Israel la destrueix a través de la construcció continuada de colònies», ha afegit. 

Segons aquest mitjà britànic, es diu que per arribar a un acord per abandonar la resolució prèvia Israel també es va comprometre a reduir els desnonaments de palestins i les demolicions de les seves cases. Entre les ruïnes de les seves llars, les famílies palestines posen en dubte qualsevol promesa israeliana.