Controvèrsia al gegant asiàtic

Desapareix un dels banquers xinesos més cèlebres

Bao Fan, presumptament investigat, és l’artífex de l’actual paisatge tecnològic de la Xina

Desapareix un dels banquers xinesos més cèlebres

REUTERS / MIKE BLAKE

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

No és un patró inèdit a la Xina. Un empresari o banquer deixa de veure’s a l’oficina i de contestar les trucades sense raó aparent i la companyia o banc emeten, dies després, un comunicat asèptic que confirma la seva desaparició. L’últim desaparegut no és un qualsevol. Bao Fan, fundador de China Reinassance, és l’artífex de les grans fusions i adquisicions que han conformat el paisatge tecnològic nacional.

La seva firma no ha deixat que la rumorologia creixés com en altres casos i s’ha afanyat a revelar la seva absència. No aclareix quant temps fa que no acut al seu lloc de treball, però Caixin, el mitjà econòmic de referència a la Xina, parla de dos dies. El cop ha sigut de mil dimonis. Les accions del banc d’inversió s’havien esfondrat a la meitat durant la jornada i han perdut finalment un 29%.

Una comunicació corporativa enviada a la borsa de Hong Kong va generar el tsunami. «La junta no està al corrent de cap informació que indiqui que la falta de disponibilitat del senyor Bao estigui o pugui estar relacionada amb els negocis o operacions del grup, que, de tota manera, segueixen endavant amb normalitat», deia. La seva família ja hauria sigut informada que s’ha obert una investigació, assegura el mitjà nord-americà ‘Bloomberg’ citant fonts pròximes.

Segon cop per a la companyia

És el segon cop que rep la companyia. El seu president, Cong Li, va ser detingut al setembre, aparentment per la seva gestió prèvia al banc estatal ICBC. Es desconeix la seva situació legal o personal, però no contribueix a l’optimisme que China Renaissance hagi eliminat el seu nom de la seva pàgina web.

Bao, de 47 anys, és un dels banquers més rutilants del país. Després de finalitzar els seus estudis universitaris va entrar a les oficines hongkongueses de Morgan Stanley. El seu interès aviat va passar de les empreses estatals, tan paquidèrmiques com immobilistes, a un sector tecnològic que es desemmandria i que ja era mimat per Pequín per rellevar les manufactures barates acentre de l’economia.

En els següents anys va conèixer pioners com Jack Ma, fundador d’Alibaba, Pony Ma, de Tencent, i Robin Li, de Baidu. Des de China Renaissance, fundada el 2005, ha firmat algunes de les més grans i complexes operacions a la Xina en els últims anys. El sector del transport privat va experimentar una revolució amb la fusió dels gegants Didi i Kuaidi, similars a l’Uber occidental, de la mateixa manera que el menjar a domicili es va beneficiar de l’aliança entre Meituan i Dianping.

La seva destresa per alinear interessos divergents i lidiar amb operacions multimilionàries ha fet de Bao el gran guru del sector tecnològic. La seva companyia manté relacions amb el 70% de les companyies més conegudes pel gran públic, va aclarir fa cinc anys. El seu càlcul no sembla exagerat. També ha invertit en ‘start-ups’ tan cèlebres com el fabricant de vehicles elèctrics NIO.

Sis desapareguts

Notícies relacionades

L’hemeroteca descobreix almenys mitja dotzena de capitostos del sector privat que han passat pel tràmit de la desaparició. En alguns casos van ser dies; en d’altres, mesos. Alguns van quedar raonablement ben parats amb un ensurt; a d’altres els van caure llargues condemnes de presó. Sempre va quedar remarcada una preeminència governamental davant el sector privat que contrasta amb el que passa a Occident.

L’empresari sinocanadenc Xiao Jianhua, que havia encapçalat la llista de fortunes, va ser detingut a l’habitació d’un hotel hongkonguès i conduït a la justícia de l’interior. A l’agost va ser sentenciat a 13 anys per corrupció. Fosun, el gegant inversor xinès, va comunicar el 2015 la «desaparició» del seu fundador, Guo Guangchang, conegut com el Warren Buffett xinès pel seu olfacte i múscul inversor. El magnat immobiliari Ren Zhiqiang va desaparèixer durant mesos el 2020. Acabava de retreure al president, Xi Jinping, la política del zero covid i va ser condemnat a 18 anys de presó per corrupció. Ni tan sols es va salvar Jack Ma, mediàtic fundador d’Alibaba i celebritat nacional, desaparegut de l’escena pública durant tres mesos després d’haver criticat l’esclerotitzat sistema bancari estatal.

Temes:

Bancs Xina