La invasió russa

La Conferència de Seguretat de Munic constata més de 60.000 crims de guerra a Ucraïna

Les autoritats ucraïneses segueixen 2.405 processos judicials per delictes contra menors en el marc de la guerra

La Conferència de Seguretat de Munic constata més de 60.000 crims de guerra a Ucraïna

VALENTYN OGIRENKO

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La Conferència de Seguretat de Munic (MSC), que es reuneix aquest cap de setmana, anota al seu document de partida 60.366 crims de guerra «relacionats amb l’agressió de la Federació Russa» contra Ucraïna.

Aquests crims de guerra són part dels 62.095 «delictes contra la pau i la seguretat de la humanitat i l’ordre jurídic internacional» que recull al seu document Re:vision, un report de partida sobre la situació de les estructures de pau, de drets i de poder estratègic al planeta. 

El document extreu aquestes xifres dels «organismes encarregats de fer complir la llei a Ucraïna». A aquesta mateixa font atribueix un recompte de 79.415 delictes relacionats amb la invasió russa. 

L’informe d’arrencada de la MSC relata que s’han iniciat a Ucraïna 2.405 processos penals per crims de guerra específicament comesos contra menors. Tot i que adverteix que la xifra pot ser molt més elevada, l’informe anota 8.852 civils morts, entre ells 452 nens, i 11.933 ferits no militars, inclosos 876 menors. 

Els redactors d’aquest report han escollit casos relatats per la Fundació Victor Pinchuk per presentar-los com exemples de crims de guerra. No falten al·lusions a tirotejos contra civils que intentaven fugir amb cotxe a la ciutat de Butxa (4 de març), a Irpín (6 de març) i a la capital, Kíiv, el 26 de febrer, dos dies després que comencés la invasió. 

Entre els exemples atroços d’aquest primer any de guerra també figuren el bombardeig aeri del teatre de Mariúpol (16 de març), l’atac contra un centre comercial a Krementxuk (27 de juny) i l’explosió d’un míssil a l’estació de ferrocarril de Kramatorsk (8 d’abril). 

El dossier muniquès –d’una conferència independent però amb àmplia participació de personalitats de països de l’OTAN i orientació occidental– conclou en 916 les vegades en què, suposadament, Rússia ha recorregut a armes prohibides. El document no aborda possibles crims de guerra comesos per forces ucraïneses. 

Destrucció sistemàtica

Entre els danys derivats de l’agressió, el dossier Re:vision compta 72.308 elements d’infraestructures civils ucraïneses destruïts, la immensa majoria com a conseqüència de bombardejos de míssils, drons i artilleria. 

L’informe distribuït als participants de la cimera observa el gradual creixement d’aquests atacs a infraestructures com a part d’una estratègia hivernal. El recompte anota 179 atacs contra 93 objectius del sistema d’energia elèctrica ucraïnès.

Notícies relacionades

En el relat es constata la intensificació d’aquests atacs segons el clima hivernal si feia més fred al nord d’Europa. El 38,6% d’aquests bombardejos (69 atacs sobre 51 objectius energètics) van ser comesos a l’octubre.

Al mes següent, Moscou va llançar 31 atacs sobre 28 objectius similars repartits per tot el país. Al desembre, l’ofensiva militar contra centrals elèctriques, generadors i esteses de cable o gasoductes es va agreujar amb 45 bombarders sobre 35 objectius.