Gira pel Pròxim Orient

Blinken insta israelians i palestins a «calmar les tensions» en el seu viatge a la regió

  • El secretari d’Estat nord-americà hi arriba enmig d’un augment de la violència, que el Govern d’extrema dreta de Netanyahu ha respost amb un enduriment de les mesures punitives

Blinken insta israelians i palestins a «calmar les tensions» en el seu viatge a la regió

RONALDO SCHEMIDT / POOL / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Israel rep el seu principal aliat en plena escalada de tensions amb els palestins. Mentre les autoritats hebrees augmenten les mesures punitives, el secretari d’Estat dels Estats Units, Anthony Blinken, va aterrar aquest dilluns a la tarda a Tel Aviv amb un missatge per a tots dos. «És responsabilitat de tots prendre mesures per calmar les tensions en lloc d’inflamar-les», va dir el diplomàtic de l’Administració de Joe Biden al baixar de l’avió. El món mira cap a Terra Santa pendent dels pròxims passos dels dos bàndols després que 35 palestins i set israelians hagin mort aquest gener tràgic.

«És l’única manera d’aturar la creixent onada de violència que ha segat massa vides, massa israelians, massa palestins», va afegir Blinken abans d’iniciar una visita de dos dies a Israel i l’Autoritat Palestina. Després de la matança més letal de l’Exèrcit israelià al camp de refugiats de Jenín des de fa dues dècades, amb 10 palestins assassinats, Jerusalem va ser l’escenari d’un atemptat divendres a la nit. Set israelians van morir a les portes d’una sinagoga per trets d’un jove palestí, que va ser neutralitzat per la policia. Es tracta de l’atemptat més greu contra israelians des de l’any 2011.

Al cap d’unes hores, un adolescent de 13 anys també va disparar a la ciutat santa sense causar morts. La violència s’ha expandit per tot el territori, ja que els colons ultranacionalistes han decidit prendre’s la justícia per la seva mà a la Cisjordània ocupada. Dissabte es van registrar 144 assalts contra palestins, segons l’agència oficial palestina Wafa. Entre aquests, hi ha cases de palestins cremades, finestres i portes trencades i agressions dels residents dels assentaments als locals palestins. Més enllà de les fronteres israelianes, els atacs amb drons contra una instal·lació militar iraniana a Esfahan dissabte semblen tenir la firma del Mossad, la principal agència d’intel·ligència d’Israel, segons van apuntar ahir fonts oficials dels EUA.

Centrat a l’Iran

Precisament cap aquí vol ressituar el diàleg Israel. El ministre de Relacions Exteriors, Eli Cohen, va insistir en la importància de treballar junts per aturar el programa nuclear de l’Iran i perquè els seus aliats designin el Cos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica com a organització terrorista. El nou Govern d’extrema dreta de Benjamin Netanyahu prefereix situar el tema de la seguretat a Israel i els territoris palestins ocupats en segon pla. Fa setmanes que el secretari d’Estat té planejada aquesta visita, durant la qual es creia que retrauria a Netanyahu els seus vincles amb la ultradreta, però els fets més recents li han fet canviar l’agenda. 

Abans, Blinken va fer parada a Egipte, on es va reunir amb el president Abdel Fattah al-Sisi , amb qui també va tractar els enfrontaments entre Israel i Palestina. A Jerusalem, Blinken es va reunir amb el primer ministre, junt amb el qual va remarcar els «drets de les persones a fer sentir la seva veu», en aparent al·lusió a les protestes setmanals contra la reforma judicial del nou Govern. El diplomàtic nord-americà va expressar la seva intenció d’expandir els Acords d’Abraham, però li va aclarir que això «no és un substitut de la pau entre Israel i Palestina». Netanyahu li va recordar que comparteixen «interessos i valors comuns». «Continuarem sent, l’hi asseguro, dues democràcies fortes», va constatar en roda de premsa, enmig de l’alarmisme per l’ofensiva al sistema judicial que podria posar en perill la democràcia a Israel.

Armes per als civils

Notícies relacionades

«Estem treballant per tancar l’expedient del conflicte àrabo-israelià, que també ens ajudaria a trobar una solució amb els nostres veïns palestins», va afirmar Netanyahu. Però els últims gestos del seu Executiu no indiquen que la solució hagi de ser a partir d’un acord bilateral. Després dels atacs d’aquest cap de setmana, el Govern va anunciar l’enduriment de mesures punitives contra els palestins implicats en atacs i el seu entorn. Entre d’altres, hi ha un projecte de llei per revocar la residència d’atacants palestins procedents del Jerusalem Est ocupat, que serien expulsats a zones sota govern de l’Autoritat Palestina (AP).

Al seu torn, preveu aplicar mesures perquè es puguin acomiadar treballadors «que han recolzat el terrorisme» sense necessitat que l’acomiadament es validi en una vista judicial. També retiraria el dret a la seguretat social «als familiars de terroristes que recolzen el terrorisme» i vol «legislar la revocació dels seus documents d’identitat». Totes aquestes mesures s’han posat en marxa alhora que les autoritats hebrees despleguen més tropes sobre el terreny per reforçar la seguretat. A més, Netanyahu ha anunciat plans perquè els israelians portin armes per disparar contra els palestins. El ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben Gvir, ha demanat introduir per llei la pena de mort per als qui hagin comès activitats terroristes. «Qualsevol que assassini, fereixi o mati civils ha de ser enviat a la cadira elèctrica», ha proclamat.