Dos atemptats a Jerusalem

Israel es reforça enmig d’una escalada de tensió amb els palestins

  • Les autoritats hebrees estan en alerta màxima després de dos tirotejos a Jerusalem en les últimes 24 hores, mentre que els palestins lamenten les ja més de 30 vides perdudes per foc israelià des de començament d’any

Israel es reforça enmig d’una escalada de tensió amb els palestins

DPA

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Jerusalem viu les seves hores més tènues. Després de l’atemptat que va matar 7 israelians divendres a la nit, un jove palestí de 13 anys ha disparat aquest dissabte al migdia un pare i un fill al barri palestí de Silwan, als peus de la Ciutat Vella. Tots dos estan en condició estable, però s’han convertit en protagonistes de l’augment de la violència en territori ocupat. «El lideratge palestí responsabilitza plenament el govern d’ocupació israeliana per la perillosa escalada a la qual ha arribat la situació a causa dels seus crims», ha anunciat l’Autoritat Palestina en un comunicat.

Els israelians lamenten les seves primeres morts en mesos després que l’Exèrcit fa setmanes que lidera batudes en ciutats palestines dels territoris ocupats. De moment, hi ha 31 palestins morts com a víctimes d’aquesta ofensiva israeliana. Després d’una de les jornades més letals dels últims anys amb nou palestins assassinats a Jenín dijous, Hamàs va decidir respondre a la violència perpetrant un atac a les portes d’una sinagoga en un assentament israelià de Jerusalem. Set persones van morir en, també, un dels atacs més letals en anys per als israelians. L’atacant palestí es va neutralitzar. 

Celebracions a Palestina

Israel es manté en alerta màxima. La policia de Jerusalem ha arrestat 42 persones per l’atemptat de divendres. Com que els dos atacants vivien a Jerusalem Est, la part palestina ocupada, s’hi ha reforçat la presència militar i ha augmentat l’alerta al màxim nivell. A la Cisjordània ocupada, les autoritats israelianes han ampliat el desplegament militar amb un nou batalló que inclou centenars de soldats. L’Executiu de Benjamin Netanyahu es reunirà aquesta nit per discutir noves mesures, com la llei d’expulsió de famílies de terroristes, el tancament immediat de les cases dels terroristes, la detenció dels seus familiars i amics, el reforç de l’Exèrcit a Cisjordània i, fins i tot, l’aprovació de llicències d’armes a civils

A Jerusalem Est, a la Franja de Gaza i a la castigada Jenín, els palestins van celebrar l’atemptat de divendres després de mesos sent les úniques víctimes de la violència. Des de diferents llocs del món, les reaccions no s’han fet esperar. «Aquests terribles esdeveniments demostren com d’urgent és revertir aquesta espiral de violència i emprendre esforços significatius per reiniciar les negociacions de pau», ha afirmat en un comunicat la Unió Europea que es declara «horroritzada» pels atacs a Jerusalem. «El terror no ha de tenir cabuda al món actual, ni a Israel ni a Ucraïna», ha dit el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ha anunciat que entre les víctimes de l’atemptat de divendres hi ha una dona ucraïnesa.

A més, Israel es prepara per a la visita del secretari d’Estat dels Estats Units, Anthony Blinken, aquest dilluns. El representant de l’Administració Biden aterrarà en un dels moments més tensos a la regió l’últim any, ja que també des de Gaza es van llançar diversos coets divendres en resposta a la matança a Jenín i Israel hi va respondre amb bombardejos sobre l’enclavament. Blinken té previst reunir-se amb funcionaris palestins dimarts. Després del tiroteig de divendres, el president Joe Biden va parlar per telèfon amb Netanyahu i el va qualificar d’«un atac contra el món civilitzat» i li va oferir el seu suport. «El president va emfatitzar el compromís ferri dels Estats Units amb la seguretat d’Israel», ha afirmat la Casa Blanca sobre la trucada.

Govern d’extrema dreta

Notícies relacionades

Aquest és el primer gran repte de seguretat de l’Executiu de Netanyahu amb l’extrema dreta. Les autoritats temen que la violència es pugui enquistar en la societat pel potencial d’escalada per part dels extremistes jueus de dret. Animats per ministres i diputats que celebren els assassinats de palestins, el clima de tensió actual pot portar-los a posar en pràctica els discursos dels seus líders de manera letal. Poc després del tiroteig de divendres, el ministre de Seguretat Pública, Itamar Ben-Gvir, va visitar el lloc, on va ser rebut amb una barreja de crits de joia i ira. 

Des d’allà, el polèmic polític ultradretà ha declarat: «el Govern hi ha de respondre, si Déu vol això és el que passarà». Per la seva banda, el ministre de Defensa, Yoav Gallant, s’ha reunit amb la cúpula de seguretat israeliana. «L’establiment de defensa d’Israel operarà de manera decisiva i enèrgica contra el terrorisme i arribarà a qualsevol involucrat en l’atac», ha afirmat Gallant. Mentrestant, als dos costats de la Línia Verda, famílies senceres sangloten en dol. Són 30 vides palestines i 7 d’israelianes que ja no tornaran. 

Temes:

Palestina Israel