L’assassinat de Tyre Nichols: ¿Què és la polèmica Scorpion Unit de la policia de Memphis?

L’assassinat de Tyre Nichols: ¿Què és la polèmica Scorpion Unit de la policia de Memphis?

AFP

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La mort de Tyre Nichols després d’una brutal pallissa a mans de cinc policies de Memphis que han sigut encausats per aquest homicidi ha intensificat l’escrutini i les crítiques a la Scorpion Unit, la unitat de la qual formaven part els agents.

Activistes i líders comunitaris han trobat ara un altaveu per a les denúncies de les seves tàctiques. fins i tot antics responsables policials n’han qüestionat el funcionament. I aquesta setmana la cap de policia de Memphis, Cerelyn Davis, ha anunciat que es farà una revisió de totes les unitats especialitzades del Departament, incloent-hi la Scorpion.

Els orígens

La Scorpion, el nom de la qual és un acrònim en anglès d’«Operació contra Crims de Carrer per Restaurar la Pau als Nostres Barris», es va llançar l’octubre del 2021 dins de la Unitat de Crim Organitzat. Aquell any Memphis va acabar marcant per segon any consecutiu un rècord en el nombre d’homicidis, que van arribar a 346, i algunes veus a la comunitat demanaven una resposta policial a la creixent inseguretat.

L’alcalde demòcrata, Jim Sctrickland, va presentar la unitat uns mesos després en el seu discurs sobre l’estat de la ciutat com a part d’una estratègia contra el crim que també incloïa un programa d’intervenció contra la violència d’armes de foc i més fons per al departament de policia. 

Composició i funcionament

Composta per 40 agents dividits en quatre equips de 10 membres cada un, la unitat es concentrava en els «punts calents de la ciutat», els barris amb els índexs més grans de criminalitat. Allà s’encarregaven d’enfrontar-se al crim violent, els robatoris de cotxes i les activitat de bandes, tot i que no tenien una zona o una missió assignada, sinó que variava depenent de la situació criminal del moment. 

És una fórmula que s’ha adoptat també en altres ciutats dels Estats Units, com Baltimore, Chicago o Washington DC. Segons el primer regidor, en els seus tres primers mesos de funcionament va realitzar 566 arrestos i es va apoderar de 270 cotxes, 253 armes de foc i més de 100.000 dòlars en efectiu.

Crítiques policials

La composició i el funcionament de la unitat va fer saltar algunes alertes. Mark LeSure, un sergent que es va jubilar el 2021, ha dit a l’NBC que va veure que hi entraven molts agents sense experiència, i sense veterans que poguessin donar-los formació adequada. «Estaven posant principiants en unitats especialitzades on no havien de ser», ha declarat. 

Els cinc agents encausats per la mort de Nichols havien entrat al cos de policia entre el 2017 i el 2020 i tenen edats compreses entre els 24 anys i els 32.

També Winslow Chapman, que va dirigir el Departament de Policia de Memphis entre 1976 i 1983, s’ha mostrat en declaracions a la cadena sorprès de la presència a la Scorpion d’agents amb tan poca experiència, recordant que en els seus temps havien de portar almenys set anys treballant per tenir possibilitats d’entrar en una unitat especialitzada. 

«Els estàs utilitzant per llançar el missatge que són allà i no toleraran activitat criminal, i en aquest context les coses poden escapar-se de les mans, com òbviament ha passat en aquest cas», ha declarat.

Crítiques civils

Activistes locals han denunciat les tàctiques amb què operava la unitat. Amber Sherman, que forma part del capítol local a Memphis de Black Lives Matter, ha assegurat en unes declaracions a Democracy Now que la seva brutalitat és coneguda entre els residents. «Van espantant i assaltant la gent», ha dit. «L’única diferència és que ara han sigut gravats en vídeo». 

Chelsea Glass, del grup Decarcerate Memphis, que treballa per a la reforma del sistema de justícia penal, ha parlat a l’NBC directament d’«assetjament diari» dels residents locals. Ha denunciat que simplement se li va donar un nou nom a una tàctica policial comuna: aprofitar parades de trànsit per suposades faltes lleus per mirar de buscar criminals violents i armes.

Keedran Franklin, organitzador comunitari, ha criticat per la seva part que la Scorpion i altres unitats especialitzades com una que combina en la lluita contra les bandes diferents agències del comtat sembren por i desconfiança amb la seva manera d’operar. «Es mouen en cotxes no identificats, amb aparença de gent d’aspecte corrent que escolta rap o porta dessuadores amb caputxa. Llavors algú trepitja massa l’accelerador o fuma herba o no porta el cinturó o té un far trencat i el paren i intenten registrar el cotxe». 

«Mentalitat de manada»

Notícies relacionades

Ben Crump, un dels advocats de la família Nichols, va enviar dijous una carta oberta demanant que es desmantelli no només la unitat de Memphis, sinó les similars en la resta del país. En la missiva el lletrat denuncia les tàctiques d’«unitats de saturació» o «patrullatge proactiu» com la Scorpion i assegura que els seus membres sovint acaben actuant amb «mentalitat de manada»

Crump demana a la seva carta al fiscal general dels EUA, Merrick Garland, i al Departament de Justícia, que obrin una investigació sobre l’ús de les tàctiques d’aquestes unitats, que determinin si són útils i que recopilin totes les dades sobre queixes ciutadanes i sobre lesions i morts vinculades a les «patrulles de saturació».

Temes:

Estats Units