Democràcia als EUA

L’ultradretà Steve Bannon, sentenciat a quatre mesos de presó per desacatament al Congrés

El jutge permet a l’antic assessor de Trump no entrar a la presó mentre presenta i resol una apel·lació

L’estrateg va ser condemnat el juliol per negar-se a respondre a una citació del Comitè que investiga l’assalt al Capitoli

L’ultradretà Steve Bannon, sentenciat a quatre mesos de presó per desacatament al Congrés

MICHAEL REYNOLDS

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Una de freda i una de calenta en el cas de Steve Bannon, l’estrateg ultradretà i antic assessor de l’expresident republicà dels Estats Units Donald Trump que al juliol va ser declarat culpable de dos càrrecs de desacatament al Congrés per negar-se a respondre a una citació del comitè especial que investiga l’assalt al Capitoli. Aquest divendres Bannon ha sigut sentenciat a quatre mesos de presó per cadascun dels càrrecs (tot i que els complirà simultàniament) i a una multa de 6.500 dòlars, però el jutge que ha dictat aquesta sentència, Carl Nichols, li permetrà no entrar immediatament a la presó i esperar que es resolgui l’apel·lació que Bannon i la seva defensa ja han anunciat que presentaran, sempre que aquest recurs es presenti «en un temps adequat».

Bannon, una figura clau de l’extrema dreta nord-americana i global, enfrontava una pena mínima d’un mes de presó i podia haver-se convertit en la primera persona que ingressava a presó als EUA per desacatament al Congrés en més de mig segle. Enfrontava també una petició de la fiscalia que demanava elevar la sentència fins als sis mesos i els 200.000 dòlars de multa. Però el jutge Nichols, malgrat mostrar el seu acord amb la majoria dels arguments presentats pels fiscals i malgrat recordar també que Bannon «no ha mostrat penediment per les seves accions» i «encara ha de provar que té intenció de complir amb la citació», l’ha deslliurat per ara de la presó.

Desafiador

La decisió ha sigut benvinguda per Bannon, que s’ha mostrat triomfal i desafiador a les portes del tribunal després de la vista de la seva sentència, unes declaracions davant la premsa en les quals ha tornat a proclamar la mentida que hi va haver frau electoral en les eleccions presidencials del 2020 en les quals va perdre Trump. «El 8 de novembre hi haurà un judici del règim il·legítim de Joe Biden», ha dit propagant aquesta mentida i amb referència a les pròximes eleccions legislatives, en les quals els republicans apunten a recuperar el control de la Cambra baixa, cosa que significaria el final segur de la comissió d’investigació.

Bannon ha assegurat que els arguments de la seva apel·lació seran «a prova de bales». Els seus advocats defensen que només pretenia «defensar la Constitució i, per recomanació del seu advocat, el privilegi executiu» que suposadament feia confidencials les seves comunicacions amb la Casa Blanca i el llavors president. I tot i que l’argument és dèbil, ja que va abandonar el seu càrrec d’assessor oficial a mitjans del 2017 i després va mantenir els seus contactes amb el llavors president com a ciutadà privat, i també perquè aquest estiu Trump li va enviar dues cartes en les quals es mostrava disposat a aixecar aquest suposat privilegi, pot ser que avancin.

El jutge Nichols aquest divendres ha citat el consell del seu advocat i el fet que el comitè no emprengués accions penals pel civil per mirar que complís la citació com a arguments al seu favor.

Paper el 6 de gener

En l’última vista del Comitè es van emetre àudios gravats a Bannon en els quals se’l sentia dir uns dies abans de les eleccions presidencials del 2020 que Trump declararia victòria passés el que passés a les urnes. «No vol dir que sigui el guanyador, simplement dirà que ha guanyat», va explicar en una conversa amb un grup de socis de la Xina on va avançar el que va passar el 3 de novembre del 2020 i, a partir de llavors, incloent després que el 7 de novembre es confirmés la victòria de Joe Biden a les presidencials. «Dirà que les han robat, aquesta és la nostra estratègia».

Notícies relacionades

En una aparició en el podcast de Bannon a finals de l’any passat un altre antic assessor de Trump, Peter Navarro, va donar crèdit a l’estrateg com «l’heroi del 6 de gener» que va tenir «l’estratègia d’anar a Capitol Hill». Navarro també s’ha negat a respondre a una citació del comitè del Congrés (que en l’última vista va aprovar unànimement citar també el mateix Trump) i, com Bannon, serà jutjat per càrrecs de desacatament. 

Un altre judici a Nova York

Malgrat el triomfalisme de Bannon, els seus problemes amb la Justícia no acaben en aquest procés. Enfronta també un altre cas a Nova York, on al setembre va ser imputat amb set càrrecs de blanqueig de diners, conspiració i frau per desviar per a ús personal milions de dòlars recaptats suposadament per recolzar la construcció del mur a la frontera amb Mèxic. Tot i que Trump va utilitzar el seu últim dia a la Casa Blanca per concedir un perdó presidencial al seu exassessor en un cas federal per aquests mateixos càrrecs, la clemència executiva no aplica a casos estatals.