Tensió als EUA

Cinc policies de Memphis acusats d’homicidi per la letal pallissa a un home negre en una parada de trànsit

Els cinc agents, també negres, van ser acomiadats la setmana passada

S’espera amb tensió la publicació del vídeo de l’incident, que va tenir lloc el 7 de gener

Cinc policies de Memphis acusats d’homicidi per la letal pallissa a un home negre en una parada de trànsit

Memphis Police Department

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Els Estats Units tornen a bullir per un cas de brutalitat policial amb un home negre, i l’olla a pressió amenaça de tornar a esclatar. Cinc agents negres de la policia de Memphis, a Tennessee, han sigut arrestats aquest dijous i imputats amb càrrecs d’homicidi en segon grau, assalt agreujat i altres delictes per la mort el 7 de gener de Tyre Nichols, un home de 29 anys a qui van parar per suposada conducció temerària.

El primer informe policial va descriure dues «confrontacions», en què els policies van clavar una brutal pallissa a Nichols, que va acabar hospitalitzat en estat crític. Va morir tres dies després. Segons una autòpsia encarregada per la família, que havia compartit una foto de Nichols al llit de l’hospital aparentment inconscient, connectat a un respirador i amb la cara inflada i marcada, va patir una «hemorràgia excessiva per una pallissa severa»

«Accions atroces i inhumanes»

La cap de la policia local, Cerelyn Davis, també negra, ha assegurat que les accions dels cinc agents en la trobada amb Nichols, de la qual encara no es coneixen massa detalls, van ser «atroces, temeràries i inhumanes».

Els cinc policies, que formaven part d’una unitat creada el 2021 per patrullar zones d’alta criminalitat a Memphis coneguda com Unitat Escorpí, ja havien sigut acomiadats la setmana passada després d’una investigació interna del Departament de Policia. En aquestes investigacions es va determinar que havien violat polítiques del departament sobre l’ús excessiu de la força, així com del deure d’intervenir i prestar ajuda. Fiscals federals han obert també una investigació.

 Els agents, segons els documents de la presó del comtat on estan detinguts, han sigut imputats a més d’un càrrec d’homicidi en segon grau cada un, que pot ser castigat amb entre 15 i 60 anys de presó, i un d’assalt agreujat, amb dos de segrest agreujat, dos de conducta oficial inapropiada i un d’opressió oficial.

Tot i que un advocat de la família, Ben Crump, que també va representar la família de George Floyd, ha considerat un avenç la imputació, altres familiars del mort asseguren que només es farà justícia si se’ls imputa per homicidi en primer grau.

Tensió per la publicació del vídeo

Segons els informes policials inicials, hi va haver una confrontació quan els policies van parar Nichols i va mirar de fugir. Hi va haver, sempre segons aquesta versió, una segona «confrontació» quan el van arrestar. Es va queixar llavors de dificultats per respirar i van cridar una ambulància (els dos operatius, del Departament de Bombers, també han sigut de moment suspesos mentre es fa una investigació).

Des de principis de mes hi ha hagut protestes i tensió pel cas però s’anticipa que es tornin potencialment explosives quan es facin públiques imatges del vídeo de la fatal trobada, una cosa que les autoritats han promès fer. Concretament, Steve Mulroy, el fiscal federal que porta el cas, li ha dit a la CNN que es publicarà gairebé una hora de vídeo, tant de les càmeres que portaven els agents com d’altres fonts. «La gent podrà veure tot l’incident de principi a final», ha dit.

Davis, la cap de la policia, ha assegurat que espera que la societat «senti indignació» quan es vegin les imatges. I ha fet una crida a la protesta pacífica i sense violència a Memphis, una ciutat on dos terços de la població és negra, igual que polítics locals i nacionals, líders civils i religiosos i membres de la família Nichols.

La brutalitat de les imatges, no obstant, pot incendiar els ànims. La mare de Nichols, segons ha informat la família, va haver de deixar de veure’l i un advocat ha explicat que els policies el van colpejar Nichols com «una pinyata humana» durant tres minuts.

Notícies relacionades