noves sancions

La UE imposa més sancions a l’Iran pel subministrament de drons a Rússia i la repressió de manifestants

Els Vint-i-set confien a aprovar aquesta setmana el novè paquet de sancions tot i que encara no hi ha consens

La UE imposa més sancions a l’Iran pel subministrament de drons a Rússia i la repressió de manifestants

FRANÇOIS LENOIR / CONSEJO DE LA UE

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Nou cop de la Unió Europea contra l’Iran. Els ministres d’Exteriors de la UE han adoptat una nova ronda de sancions contra el règim iranià per la «inacceptable repressió de les protestes» desencadenades després de la mort de la jove Mahsa Amini quan estava sota custòdia policial i la situació dels drets humans així com per la cooperació de Teheran amb Rússia, que inclou el subministrament de drons utilitzats en la guerra contra Ucraïna. En total, els Vint-i-set afegiran el nom de 24 individus més i 5 entitats a la llista de sancionats. 

De la llista de sancionats, una vintena de noms i una entitat corresponen a les mesures restrictives imposades per les vulneracions de drets humans. «L’Iran ha d’entendre que la Unió Europea condemnarà enèrgicament i emprendrà qualsevol acció que puguem per donar suport a les dones iranianes, donar suport als manifestants pacífics i, sens dubte, rebutjar aquesta pena de mort», ha declarat aquest dilluns el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, que divendres passat va mantenir una «llarga» conversa amb el seu homòleg iranià, Hossein Amir-Abdollahian, per expressar-li la preocupació europea per les recents condemnes a mort. 

Entre els sancionats figuren membres de la guàrdia revolucionària de l’Iran responsables de la repressió i d’execucions i violència contra els manifestants. «Es tracta sobretot de la Guàrdia Revolucionària, però també dels qui, amb vídeos forçats, intenten intimidar la gent o castigar-la», ha explicat la ministra alemanya d’Exteriors, Annalena Baerbock, amb referència a l’empresa de radiodifusió de la república islàmica de l’Iran. Amb la inclusió dels nous noms, la llista de persones afectades s’eleva ja a 146 individus i 15 entitats.

Subministrament de drons a Moscou

Notícies relacionades

Les restants quatre persones i quatre entitats sancionades per la UE –que eleven a 11 individus i 9 entitats respectivament– estaran subjectes a mesures restrictives per «menyscabar o amenaçar la integritat territorial, la sobirania i la independència d’Ucraïna». Concretament, pel seu paper en el desenvolupament i entrega de vehicles aeris no tripulats (UAV) utilitzats per Rússia en la seva guerra contra Ucraïna. Entre els sancionats figuren el cap de les forces aèries de l’Iran, d’una empresa de components d’avions no tripulats així com altres membres de la guàrdia revolucionària. El Consell també ha assenyalat la seva intenció d’imposar mesures restrictives contra una altra entitat pels mateixos motius. Com en anteriors sancions, les mesures inclouen la congelació d’actius, la prohibició de viatjar a la UE i la prohibició de posar fons o recursos econòmics a disposició de les persones incloses en la llista.

El que no han aconseguit tancar aquest dilluns els Vint-i-set és un acord sobre el novè paquet de sancions proposat fa una setmana per la Comissió Europea. Les negociacions continuaran aquest dimarts i dimecres si fes falta amb l’objectiu d’aprovar el paquet aquesta mateixa setmana, abans del Consell Europeu que se celebra dijous.. La proposta, presentada el 7 de desembre passat per l’Executiu comunitari, contempla prohibir l’accés de Moscou a tota mena de drons, inclosa la possibilitat que els hi subministrin països tercers com l’Iran, així com noves restriccions en matèria comercial i sancions contra dos centenars d’individus i entitats entre els quals figuren les forces armades russes, funcionaris i empreses de la indústria de la defensa, membres de la Duma Estatal i del Consell de la Federació, ministres, governadors i partits polítics.