Tensió al Pròxim Orient

Un atac amb míssils des de Síria deixa tres morts a Turquia

Erdogan assegura que l’ofensiva turca sobre les posicions kurdes a Síria i l’Iraq no es limitarà a bombardejos aeris

Un atac amb míssils des de Síria deixa tres morts a Turquia

Reuters

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Almenys tres persones han mort aquest dilluns al sud de Turquia després d’un atac amb míssils llançat des del costat sirià de la frontera. Cinc coets han caigut al poble de Karkamis, situat a escassos metres de territori sirià. Segons el governador de la província de Gaziantep, un dels míssils ha caigut sobre un recinte escolar i, entre els morts, hi ha un estudiant menor d’edat i un professor.

L’atac arriba tan sols 24 hores després que Turquia llancés durant la matinada de diumenge una campanya aèria de bombardejos sobre el nord-est de Síria i el nord de l’Iraq, on hi ha presència i control territorial de les YPG i la guerrilla del PKK. Les dues faccions estan relacionades entre si, però tenen algunes diferències: les YPG controlen gairebé un terç de Síria, i van guanyar poder i influència des del 2016, quan van liderar la lluita contra l’Estat Islàmic (EI) amb el suport dels EUA.

El Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) té la seva base a les muntanyes del nord de l’Iraq, i està en guerra contra Turquia des de la dècada dels vuitanta. El seu líder, Abdullah Öcalan, està empresonat en una presó d’alta seguretat a prop d’Istanbul des de finals dels noranta. El PKK ha sigut designat com una organització terrorista tant per Turquia com per la Unió Europea i els Estats Units

Resposta d’una resposta

Resposta d’una resposta«Primer de tot aquesta operació no és una operació que hagi sigut llançada de cop, aleatòriament», va dir Erdogan diumenge, hores després que Turquia llancés la seva campanya de bombardejos contra les YPG i el PKK. «Com hem dit abans, aquell que molesti el nostre país i les nostres terres en pagarà el preu. Hi ha organitzacions terroristes al nostre sud que planegen molts atacs o que llancen aquests atacs i amenacen Turquia», va afegir el president turc amb referència a l’atemptat de la setmana passada al carrer Istiklal d’Istanbul, l’artèria per als vianants més transitada de la ciutat del Bòsfor

Turquia acusa d’aquest atac les YPG i el PKK. Totes dues organitzacions neguen cap responsabilitat en l’atemptat, que va segar la vida de sis persones. Ankara va anunciar la seva campanya de bombardejos, de fet, com a resposta a aquest atac.

Notícies relacionades

«El que està passant no es limita només a una operació aèria. El nombre de tropes involucrades de les nostres forces armades el decidirà el nostre Ministeri de Defensa i el nostre Estat major», va dir Erdogan. Fins ara, Turquia ha realitzat tres operacions militars contra les YPG al nord de Síria, i sempre ho ha fet coincidint amb un període preelectoral.

Aquesta vegada no seria diferent: el país s’acosta a les eleccions presidencials del juny del 2023 que, davant la crisi inflacionària turca, es preveuen crucials per a la supervivència política del president turc. Malgrat un repunt en les últimes setmanes, la gran majoria de sondejos pronostiquen actualment la derrota d’Erdogan davant una oposició unida en contra del president turc.