Per la trajectòria

Biden creu que la defensa aèria d’Ucraïna podria haver fet caure el míssil rus a Polònia

Els líders dels països aliats apel·len a la prudència sobre la procedència de l’armament

  • Polònia posa en alerta les seves tropes després de la caiguda d’un míssil rus

  • ¿Què significa l’article 4 del Tractat de l’OTAN?

  • Segueix en directe les últimes notícies de la guerra

Biden creu que la defensa aèria d’Ucraïna podria haver fet caure el míssil rus a Polònia
4
Es llegeix en minuts

El president nord-americà, Joe Biden, ha dit aquest dimecres que és «poc probable» que es disparés des de Rússia el míssil que va provocar una explosió a Polònia, a prop de la frontera amb Ucraïna, i va avançar que el G-7 i l’OTAN donaran suport a la investigació del Govern polonès sobre l’incident abans de fer «més passos».  «Hi ha indicis que el coet que va anar a parar a un llogarret a l’est de Polònia era un míssil antiaeri d’Ucraïna», segons ha detallat el mandatari nord-americà als seus homòlegs durant una reunió d’emergència de líders del G-7 i l’OTAN. I el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha atribuït l’explosió aquest dimecres a un «error tècnic».

Els missatges dels altres líders de països aliats giren entorn de la prudència. Ni el Govern polonès ni cap gran potència n’ha culpat directament Rússia, més enllà de vincular aquest perillós incident a l’escalada d’atacs sobre la veïna Ucraïna.

«Hi ha informació preliminar que ho desmenteix. No vull dir això fins que ho investiguem completament. Però és poc probable, tenint en compte la trajectòria, que hagi sigut disparat des de Rússia. Però ja ho veurem. Ja ho veurem», ha dit el president nord-americà en declaracions a la premsa després de la reunió amb els líders mundials.

Fabricació russa

Amb tot, el president de Polònia, Andrzej Duda, ha afirmat que les autoritats poloneses no tenen proves concloents sobre qui hi ha darrere del llançament de míssils, si bé ha precisat que els projectils eren de fabricació russa.

Quan la premsa li ha preguntat inicialment sobre si el míssil el va disparar Rússia, Biden ha afirmat: «Hi ha molta informació que contradiu això. No vull dir-ho fins que ho investiguem per complet, però és poc probable a causa de la trajectòria que fos disparat des de Rússia».

El mandatari nord-americà ha fet aquestes declaracions al final d’una reunió dels líders del G-7 i de l’OTAN en els marges de la cimera del G-20, que se celebra a l’illa indonèsia de Bali.

En aquesta trobada, els líders van acordar «per unanimitat» donar suport a la investigació de Polònia per determinar «exactament què va passar» abans de fer «més passos» de manera col·lectiva, segons va detallar el president.

Atacs «inhumans»

Durant la trobada, segons Biden, els líders del G-7 i l’OTAN també van abordar els «brutals» i «inhumans» atacs que ha llançat Rússia en les últimes hores contra diferents regions d’Ucraïna, incloent-hi la capital, i que han provocat importants talls del subministrament elèctric.

«En un moment en què el món s’ha unit en la cimera del G-20 per urgir que hi hagi una desescalada, Rússia continua triant la recrudescència [de la guerra] a Ucraïna. Hi havia restes i restes de míssils a l’oest d’Ucraïna. Recolzem Ucraïna en aquest moment i farem tot el necessari perquè puguin defensar-se», ha emfatitzat Biden.

A més del nord-americà, a la reunió hi van acudir el canceller alemany, Olaf Scholz; els primers ministres del Canadà, del Regne Unit, Itàlia i el Japó, Justin Trudeau, Rishi Sunak, Giorgia Meloni i Kishida Fumio, respectivament; i el president francès, Emmanuel Macron; països integrants del G-7.

Sánchez, a Bali

També hi participen els mandataris d’Espanya i Holanda, Pedro Sánchez i Mark Rutte, països de l’OTAN també presents en la cimera del G-20 com a convidats d’aquest fòrum, així com la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, segons va informar la Casa Blanca.

En les consultes sobre l’incident a Polònia, el següent pas és una reunió d’emergència de l’OTAN que se celebrarà aquest dimecres a Brussel·les per petició del Govern polonès.

Polònia està estudiant invocar l’article 4 de l’OTAN, segons el qual els aliats «es consultaran quan, segons el parer de qualsevol d’ells, la integritat territorial, la independència política o la seguretat de qualsevol de les parts estigui amenaçada».

El Govern de Polònia va atribuir aquest dimecres a un «míssil de fabricació russa» l’explosió registrada dimarts a l’est del país a prop de la frontera amb Ucraïna que va causar dos morts, i va convocar l’ambaixador de Rússia a Varsòvia.

La resposta de Turquia

Per la seva banda, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha atribuït aquest dimecres l’explosió a un «error tècnic». Així es va posicionar Erdogan en una roda de premsa en la cimera del G-20 a l’illa indonèsia de Bali i després de reunir-se amb el canceller alemany, Olaf Scholz. Preguntat per Efe, Erdogan va explicar que Scholz li va dir que les investigacions preliminars apuntaven a un «error tècnic».

Notícies relacionades

Ha explicat que, en els pròxims dies, s’examinaran els míssils i llavors se sabrà millor la seva procedència, tot i que va assegurar que no són de fabricació russa, com sosté Polònia.

«He de respectar la declaració feta per Rússia. Aquest incident no ha tingut res a veure amb ells», va remarcar Erdogan.