Guerra a Ucraïna

Polònia atribueix a un míssil de «fabricació russa» l’explosió a l’est del país

El Govern polonès està valorant la possibilitat de consultar amb els seus socis de l’OTAN l’existència d’una amenaça per al seu territori

Polònia atribueix a un míssil de «fabricació russa» l’explosió a l’est del país
2
Es llegeix en minuts

El Govern de Polònia ha atribuït aquest dimecres a un «míssil de fabricació russa» l’explosió registrada dimarts a l’est del país a prop de la frontera amb Ucraïna i que va causar dos morts, i ha convocat l’ambaixador de Rússia a Varsòvia.

Un portaveu del Ministeri d’Exteriors polonès ha explicat que la convocatòria al diplomàtic té per objectiu obtenir «explicacions detallades immediates».

El portaveu, Łukasz Jasina, ha dit en un comunicat que «un míssil de fabricació russa va caure al districte de Lublin i que van morir dos ciutadans polonesos».

«En relació amb aquest esdeveniment, el ministre [d’Exteriors] Zbigniew Rau ha convocat l’ambaixador rus al Ministeri de Relacions Exteriors i ha exigit explicacions detallades immediates».

El portaveu ha afegit que «el 15 de novembre del 2022 es va observar durant moltes hores un bombardeig massiu de tot el territori d’Ucraïna i la seva infraestructura clau per part de les forces armades de la Federació Russa».

La declaració del portaveu d’Exteriors s’ha conegut després que es portés a terme a Varsòvia una reunió del Consell de Seguretat del Govern polonès i s’anunciés la posada en alerta de les forces armades, tot i que no s’havia atribuït l’explosió a míssils russos.

A més, s’ha donat a conèixer que el Govern està valorant si cal consultar amb els seus socis de l’OTAN l’existència d’una amenaça al seu territori.

Reunió d’urgència dels líders del G-7 i l’OTAN

El president dels Estats Units, Joe Biden, i altres líders del G-7 i de l’OTAN participants en la cimera del G-20 a Bali, entre ells, l’espanyol Pedro Sánchez, han mantingut avui una reunió d’emergència a l’illa d’Indonèsia per tractar l’incident a Polònia, segons ha informat la Casa Blanca.

La trobada ha tingut lloc a l’hotel Grand Hyatt de Bali, on s’allotja Biden i on la premsa ha pogut veure l’arribada del primer ministre canadenc, Justin Trudeau, entre altres mandataris.

Notícies relacionades

També han acudit a la reunió el canceller alemany, Olaf Scholz; els primers ministres del Canadà, el Regne Unit, Itàlia i el Japó, Justin Trudeau, Rishi Sunak, Giorgia Meloni i Kishida Fumio, respectivament, i el president francès, Emmanuel Macron, països integrants del G-7.

També hi han participat els mandataris d’Espanya i Holanda, Pedro Sánchez i Mark Rutte, països de l’OTAN també presents a la cimera del G-20 com a convidats d’aquest fòrum, així com la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, segons ha informat la Casa Blanca.