Guerra a Ucraïna

La UE i l’OTAN analitzen l’impacte de dos míssils a Polònia

Polònia investiga l’explosió en la qual han mort dues persones i demana estudiar «les condicions per utilitzar l’article IV» de l’Aliança Atlàntica

  • Polònia posa en alerta les seves tropes

La UE i l’OTAN analitzen l’impacte de dos míssils a Polònia
6
Es llegeix en minuts

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es va declarar aquest dimarts «alarmada» per l’explosió registrada a Polonia a prop de la frontera amb Ucraïna, després de l’«atac massiu amb míssils russos a ciutats ucraïneses» portat a terme ahir.

«Alarmada per les informacions d’una explosió a Polònia, després d’un atac massiu amb míssils russos a ciutats ucraïneses», va escriure la cap de l’Executiu comunitari al seu compte a Twitter.

En un breu missatge, la política alemanya va expressar, a més, les seves condolences a les famílies de les dues víctimes i el seu «missatge de suport i solidaritat amb Polònia i els nostres amics ucraïnesos», i va afegir que està «seguint de ben a prop la situació» i que està en contacte amb «les autoritats polques, els socis i els aliats» de la UE.

En la mateixa línia, el president del Consell Europeu, Charles Michel, va indicar poc abans que està en contacte amb els líders de la Unió Europea per analitzar la situació després de les informacions que apunten que un míssil rus va caure a Polònia i va matar dues persones, una informació no confirmada per Varsòvia.

«Estic en contacte amb les autoritats poloneses, els membres del Consell Europeu i altres aliats», va assegurar Michel al seu compte oficial de Twitter.

El president del Consell Europeu va dir que estava «en xoc per les notícies que un míssil o una altra munició ha matat persones en territori polonès» i va enviar les seves condolences als familiars.

«Estem amb Polònia», va afegir Michel.

Per la seva banda, l’alt representant de la UE per als Afers Exteriors, Josep Borrell, també manté contactes paral·lelament als caps de les diplomàcies dels Vint-i-set, va dir a Efe el seu portaveu, Peter Stano.

El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, va convocar la Comissió de Seguretat Nacional, després que mitjans polonesos publiquessin la notícia d’un impacte de míssils a la localitat de Przewodów, a prop de la frontera amb Ucraïna.

El portaveu del Govern polonès va instar els mitjans a no difondre «notícies sense confirmar» i va assenyalar que després de la reunió es farien públiques les informacions disponibles «en la mesura possible».

Per la seva banda, el Pentàgon es va mostrar caut i va informar en una roda de premsa que està avaluant les informacions compartides pels mitjans de comunicació.

«No tinc cap dada que corrobori que hi ha hagut un bombardeig amb míssils», va apuntar el portaveu del Departament de Defensa nord-americana, Pat Ryder.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va afirmar aquest dimarts que l’explosió va ser causada per míssils russos, cosa que va rebutjar Moscou, que va qualificar de «provocació deliberada» les afirmacions de mitjans i funcionaris polonesos sobre la suposada caiguda de míssils russos a la frontera entre Ucraïna i Polònia.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, també va voler mostrar la seva solidaritat amb Polònia i va donar el condol a les famílies de les víctimes de l’atac sofert després del possible impacte de dos coets perduts que va deixar dues persones mortes a la localitat de Przewodów, i va assegurar que està en contacte amb els socis europeus i els aliats de l’OTAN.

«La nostra solidaritat amb Polònia i el nostre més sentit condol a les famílies de les víctimes de les explosions. Estic en contacte amb els nostres socis europeus i aliats de l’OTAN», va escriure el cap de l’Executiu en un missatge publicat en anglès a la xarxa social Twitter, recollit per Europa Press.

Entre els líders polítics espanyols, el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, va condemnar l’atac sofert a Polònia i va demanar que s’aclareixin els fets i va mostrar el seu compromís «sense fissures» amb la Unió Europea.

«La nostra rotunda condemna a l’atac patit per Polònia i la nostra solidaritat amb el poble polonès. Esperem que s’aclareixin les circumstàncies exactes del que ha passat en aquest país aliat i amic, i manifestem el nostre compromís sense fissures amb la Unió Europea i l’OTAN», va escriure Feijóo en un missatge en xarxes socials recollit per Europa Press.

Article IV de l’OTAN

Per la seva banda, el Govern polonès va anunciar que investiga l’explosió sense atribuir-la a míssils russos, i va indicar que està valorant si és necessari consultar amb els seus socis de l’OTAN l’existència d’una amenaça al seu territori.

El portaveu del Govern, Piotr Müller, va dir després d’una reunió de la Comissió del Consell de Ministres per a Assumptes de Seguretat Nacional i de Defensa que les autoritats «estan al lloc en aquest moment, explicant la situació que s’ha produït», i va afegir que es va decidir augmentar la disponibilitat d’«algunes unitats militars i de combat».

El responsable de l’Oficina Nacional de Seguretat, Jacek Siewiera, va dir que el primer ministre, Mateusz Morawiecki, va mantenir una conversa sobre aquest succés amb el secretari general de la OTAN, Jens Stoltenberg, per analitzar «les condicions per utilitzar l’article IV» de l’Aliança Atlàntica, i va afegir: «Estem en intens contacte amb els aliats crucials».

Aquesta disposició del Tractat de l’Atlàntic Nord diu que «les parts es consultaran quan, segons el parer de qualsevol d’aquestes, la integritat territorial, la independència política o la seguretat de qualsevol de les parts sigui amenaçada».

«Esperem converses amb els Estats Units; estic en contacte amb el conseller de Seguretat Nacional, Jake Sullivan», va afegir Siewiera.

Seguiment de l’Aliança Atlàntica

Stoltenberg va dir que l’Aliança Atlàntica està «fent un seguiment» de l’explosió a Polònia i va remarcar la importància que «s’estableixin tots els fets», davant informacions de mitjans locals que apunten a un possible atac rus.

Notícies relacionades

Segons va dir al seu compte de Twitter, Stoltenberg va conversar amb el president polonès, Andrzej Duda, «sobre l’explosió a Polònia» i va oferir les seves condolences per «la pèrdua de vides».

«L’OTAN està fent un seguiment de la situació i els aliats estan consultant-ho de ben a prop. És important que s’aclareixin tots els fets», va afegir el secretari general de l’Aliança.