Segons un mitjà ucraïnès

Zelenski ja no demana el cap de Putin per negociar la pau

  • Segueix les últimes notícies de la guerra en directe

Zelenski ja no demana el cap de Putin per negociar la pau

Ukraine Presidency / dpa / Archivo

2
Es llegeix en minuts
EFE

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha suavitzat lleugerament les seves exigències per asseure’s a negociar amb Rússia el final de la guerra i ja no demanaria la destitució del mandatari rus, Vladímir Putin, segons va assegurar aquest dijous el diari ucraïnès ‘Kyiv Post’.

El rotatiu, que s’edita en anglès, va indicar que l’administració del president nord-americà, Joe Biden, està aconseguint que el dirigent ucraïnès flexibilitzi les seves condicions a l’hora de negociar la pau amb Rússia.

‘Kíiv Post’, que cita com a fonts dos funcionaris familiaritzats amb l’assumpte, recorda que el 6 de novembre Zelenski va dir que estava obert a «converses genuïnes» amb Rússia.

Requisits

Però va imposar una sèrie de requisits per a això, alguns dels quals ja eren coneguts, com el restabliment de la integritat territorial d’Ucraïna, el càstig dels crims de guerra i les reparacions, entre d’altres.

A diferència d’anuncis anteriors, va ometre esmentar la condició que Putin ha de ser destituït del seu càrrec abans que es puguin produir tals converses, va precisar el diari.

Aquest canvi es va produir després de «dies de negociacions entre Kíiv i Washington» que van incloure una reunió la setmana passada de l’assessor de seguretat nacional dels EUA, Jake Sullivan, amb Zelenski a la capital ucraïnesa.

Mostrar voluntat

Un dels alts funcionaris de l’administració ucraïnesa va afirmar al rotatiu que, si bé els nord-americans no van instruir explícitament Zelenski i els seus aliats a Ucraïna perquè canviessin la seva postura, sí que van transmetre a Kíiv que ha de demostrar «més entusiasme per posar fi al conflicte de manera amistosa i assenyada».

«La idea és mostrar a l’escenari internacional, una vegada més, que Ucraïna, i no Rússia, és la part que busca la pau», va afegir la font.

«Això no significa que hagin d’anar a la taula de negociacions ara mateix. Ni tan sols creiem que ara sigui el moment adequat en funció del que està fent Rússia», va argumentar el funcionari citat pel diari i va parlar sota condició d’anonimat.

Notícies relacionades

«Però han de mostrar voluntat de resoldre el conflicte, perquè ningú està més interessat que acabi aquest conflicte que Ucraïna», va dir.

El diari també va recordar que en els últims dies s’han confirmat contactes entre funcionaris nord-americans amb els seus homòlegs ucraïnesos i russos «en un esforç per calmar les tensions i evitar errors» en aquesta guerra, que es va iniciar el 24 de febrer.