Eleccions legislatives

Trump torna a agitar el fantasma del fals frau electoral als Estats Units

L’expresident conservador explota els problemes en el recompte de vots a l’estat d’Arizona, crucial per als comicis de mig mandat, per tornar a intentar deslegitimar els resultats democràtics

  • Última hora: recompte dels resultats electorals als EUA

  • Multimèdia: escac dels negacionistes a les eleccions als EUA

Trump torna a agitar el fantasma del fals frau electoral als Estats Units

REUTERS/Gaelen Morse

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La història es torna a repetir. Com ja va fer el 2020 després de perdre les eleccions presidencials, Donald Trump ha tornat a agitar, sense fonament, el fantasma del frau electoral en els comicis de mig mandat que els Estats Units han celebrat aquest dimarts i el resultat del qual és encara incert.

Tot i que no hi ha cap evidència d’això, l’expresident ha tornat a acudir a les xarxes socials per sembrar els dubtes sobre el procés democràtic. «¿Està passant el mateix amb el frau electoral que va haver-hi el 2020?», ha escrit a la seva plataforma Truth Social, que va crear després de ser expulsat de Twitter per encoratjar la insurrecció ultra contra el Capitoli.

En una sèrie de publicacions, Trump ha explotat les dificultats tècniques que s’estan produint en el recompte d’alguns estats del país, habitualment lents. És el cas del comtat de Maricopa, el més poblat d’Arizona. Durant les primeres hores del recompte, el comtat va informar que havia patit un problema aïllat no vinculat al programa informàtic de recompte de vots, sinó que les impressores utilitzades no estaven marcant els vots amb prou tinta, dificultant així el procés.

Aquesta problemàtica afectaria uns 60 dels 233 centres de votació. «Res d’això indica que hi hagi frau», ha explicat Bill Gates, president de la junta de supervisors del comtat de Maricopa, que és republicà i no té res a veure amb el fundador de Microsoft. «Es tracta d’una qüestió tècnica».

Arizona, estat clau

Notícies relacionades

Maricopa va ser clau en les eleccions presidencials que van expulsar Trump de la Casa Blanca i el pes de les quals en les legislatives d’avui continua sent més elevat. Encara per decidir amb un 51% dels resultats escrutats, el candidat demòcrata al Senat Mark Kelly avantatja per un important marge de 17 punts el seu rival republicà, el trumpista Blake Masters. Una altra trumpista, Kari Lake, també va darrere en els recomptes per ser governadora d’Arizona i també ha fet declaracions en què sembra –sense cap prova– el dubte sobre un frau planejat. La possible derrota de dos dels seus aliats hauria portat Trump a atiar el foc de la conspiració.

El 2020, la victòria de Joe Biden a Maricopa va fer que l’expresident concentrés allà les seves falses acusacions de frau, mobilitzant votants que llavors van anar als centres de recompte a intimidar els treballadors. Ara Trump i els seus seguidors tornen a repetir la conspiració. «Els demòcrates que dirigeixen les eleccions aquí sabien que això passaria. Encallat per disseny. NO DEIXEU QUE TORNIN A FER EL QUE VAN FER EL 2020. ESPERIN A LA CUA I VOTIN», ha tuitejat l’ultradretà Charlie Kirk, president del grup Turning Point USA, als seus gairebé dos milions de seguidors. El tuit està ple de falsedats, ja que, igual que Gates, el cap del recompte electoral a Maricopa, el registrador Stephen Richer, és també republicà. Tots dos han sortit a desmentir les falses acusacions, però per a alguns la realitat ja no importa.