‘Midterms’ 2022

DeSantis-Trump: la guerra republicana pel 2024 s’escalfa

El devastador triomf del governador de Florida, que ha aplicat una dura agenda conservadora, solidifica el seu estatus en el partit

L’expresident el veu com el seu principal rival i ha amenaçat de fer pública informació «no gaire afalagadora»

DeSantis-Trump: la guerra republicana pel 2024 s’escalfa

OCTAVIO JONES / GETTY IMAGES

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Ron DeSantis no ha guanyat: ha arrasat. El governador republicà de Florida ha sigut reelegit per al càrrec en les eleccions d’aquest dimarts amb un triomf contundent i aclaparador en zones com el comtat de Miami-Dade, que fins fa només dos anys s’inclinava pels demòcrates. I amb aquesta victòria incontestable per prop de 20 punts d’avantatge davant el candidat demòcrata Charlie Crist, DeSantis solidifica la seva posició com una de les principals figures del Partit Republicà.

DeSantis, que ha presumit d’«haver reescrit el mapa polític» de l’estat, dispara, a més, l’especulació sobre la seva potencial candidatura a la nominació presidencial republicana el 2024, una carrera a la qual també insinua amb presentar-se l’expresident Donald Trump, que ha avançat que farà «un gran anunci» dimarts vinent. Fa temps que la tensió entre tots dos escala, en privat i en públic. Però el que fins ara ha sigut enfrontament amenaça amb convertir-se en guerra oberta.

 «Trumpisme competent»

Ja fa temps que DeSantis havia sigut identificat com a exponent del «trumpisme competent», l’expressió que fa mesos utilitzava un dels seus aliats. De la seva agenda executiva i legislativa no ha escapat cap de les posicions més reaccionàries que ha adoptat la dreta nord-americana des que Trump va arribar a la Casa Blanca, especialment en les guerres culturals.

 Sota DeSantis, Florida va ser un dels estats líders al país en la lluita contra les restriccions amb què es va intentar combatre la pandèmia de covid. La seva firma es va estampar en la polèmica llei coneguda com a «no diguis gai», un assalt als drets de la comunitat LGBT que el va portar també a un sonat enfrontament amb Disney i que emmarca en la seva lluita contra l’«adoctrinament» a les escoles, on també combat ensenyaments sobre racisme sistèmic. I ha pres també accions ultraconservadores en qüestions com l’avortament, restricció de drets de vot (creant una polèmica policia electoral) i immigració (enviant un avió de migrants des de Texas fins a Martha’s Vineyard).

En el seu discurs de victòria, aquest dimarts DeSantis tornava a retratar el seu estat, amb la mateixa dialèctica que a Espanya solen utilitzar l’ayusisme i Vox, com a «bastió de la llibertat», «refugi de seny quan el món s’ha tornat boig». Ha redoblat els seus atacs a «l’esquerra», a la qual ha atribuït crim o alts impostos. I ha llançat un nou atac al que qualifica d’«ideologia woke». «Mai ens rendirem a la massa ‘woke’», ha dit.

 El futur

«Només he començat a lluitar», ha dit també DeSantis, mostrant-se desitjós d’emprendre «el camí que hi ha al davant». I és en aquest camí, en el qual els analistes veuen que creix la seva capacitat per mirar de reproduir a nivell nacional la seva estratègia política i de victòria, on es vaticina el potencial xoc amb Trump.

Aquest mateix dimarts l’expresident, que el cap de setmana va estar a Florida fent campanya amb el senador Marco Rubio però no amb DeSantis, suggeria que l’antic congressista del Tea Party al qual va donar suport el 2018 a la seva primera campanya com a governador no s’hauria de presentar a la nominació presidencial republicana. Ho feia dient a tall d’amenaça davant periodistes que, si ho fa, farà publica informació «no gaire afalagadora». «Sé més coses sobre ell que ningú tret de potser la seva dona, que és qui li porta la campanya», va dir Trump. Hores després, entrava a la festa per seguir els resultats electorals que se celebrava en el seu club a Mar-a-Llac i reiterava: «No estic segur que vulgui presentar-se».

 Dies abans també Trump havia atacat DeSantis col·locant-li el sobrenom ‘DeSanctimonious’, alguna cosa així com ‘DeFariseu’, en un míting a Pennsilvània, on va utilitzar pantalles gegants per projectar enquestes que el col·locaven a ell molt per davant d’altres potencials candidats, incloent-hi el governador de Florida.

 DeSantis ha demostrat la seva potència en aquesta campanya. Va recaptar 200 milions de dòlars per a l’esforç de reelecció. Encara li queden 90 milions sense gastar.

 

 

 

 

Notícies relacionades