‘Midterms’ 2022

La desinformació colpeja les eleccions als Estats Units

Les notícies falses propagades a les xarxes socials han contribuït a crispar els comicis de mig mandat i els experts adverteixen que, com va fer Trump el 2020, poden disparar-se després de la votació per qüestionar els resultats

  • Multimèdia: Escac negacionista a la democràcia als Estats Units

La desinformació colpeja les eleccions als Estats Units

Giorgio VIERA / AFP

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ombra de la desinformació torna a planar sobre els Estats Units. Més de 100 milions de nord-americans estan cridats aquest dimarts a participar en unes eleccions legislatives clau per al futur del país i en les quals, com el 2020, una allau de notícies falses de tota índole ha contribuït a crispar el debat i torna a amenaçar de posar en perill el sistema democràtic.

En els comicis de mig mandat, coneguts també com a ‘midterms’, es renovaran els 435 escons de la Cambra de Representants i un terç del Senat. El seu resultat marcarà l’agenda legislativa dels pròxims anys i, segons apunten les enquestes, una altament probable victòria conservadora podria deixar l’administració demòcrata coixa. A més, el seu triomf pot abocar el país a tenir el Congrés més conspiranoic de la seva història. I és que la meitat dels candidats del Partit Republicà recolzen les falses acusacions de frau electoral propagades per l’expresident Donald Trump i continuen sense acceptar la victòria presidencial de Joe Biden el 2020.

Durant els últims mesos, els investigadors han detectat com, de la mà de candidats ultra i dels seus seguidors més fidels, tota mena de falsos rumors s’escampaven per les xarxes, ‘fake news’ que van des de vincular les polítiques progressistes amb una càbala satànica i pederasta global a falsos complots per manipular els resultats d’aquestes eleccions. Tot amb la missió d’influir en els resultats. Els investigadors apunten que aquest tipus de desinformació ha circulat principalment en anglès, però que ho fa cada vegada més en altres idiomes com l’espanyol o el mandarí, més presents en la realitat social dels EUA, cosa que amplia així les conseqüències de la seva toxicitat.

Fallades a les xarxes socials

Notícies relacionades

La majoria d’aquestes notícies falses s’han fabricat i disseminat a les xarxes socials com Facebook, Twitter, TikTok o Youtube, que a priori han pres mesures perquè aquestes conspiracions es popularitzin. Tot i així, grups d’experts han denunciat que aquesta desinformació electoral continua circulant per aquestes plataformes, passant de la marginalitat a convèncer un número cada vegada major de votants. En les últimes setmanes, múltiples informes han assenyalat que espais estan fallant en la detecció i eliminació de mentides sobre les eleccions. A Twitter, clau per al debat polític a internet, els continguts extremistes estarien guanyant terreny després de la compra d’Elon Musk, ja que certs usuaris estan posant a prova els límits de la nova directiva.

Després d’anys preparant la seva estratègia, el 2020 Trump i l’ultraconservadorisme nord-americà van sembrar dubtes sobre les institucions democràtiques del país. Amb la seva derrota aquestes conspiracions van cristal·litzar en les acusacions de frau i la posterior insurrecció contra el Capitoli. Els experts temen que el patró torni a repetir-se. Un nou informe de l’Election Integrity Partnership advertia aquest dilluns que l’augment més gran de falses narratives podria produir-se el dia després de les eleccions, quan els candidats d’extrema dreta i els seus seguidors aprofitin la lentitud en el recompte de vots de les carreres més ajustades per difondre notícies falses que qüestionin els resultats no desitjats. Com més dies s’allargui el recompte de les eleccions més comeses major serà la penetració de les notícies falses. Com fa dos anys, el temor és que la batalla que es propagui a les xarxes torni a traduir-se en violència als carrers.