Tensió a la península

Un míssil nord-coreà cau per primera vegada en aigües territorials de Corea del Sud i activa l’alerta aèria

Un míssil nord-coreà no havia travessat mai la frontera marítima amb el sud des que va acabar la guerra el 1953

L’última espiral de tensió a la península continua sumant elements inquietants, assaonats amb acusacions creuades i cap indici de final pròxim

Un míssil nord-coreà cau per primera vegada en aigües territorials de Corea del Sud i activa l’alerta aèria
2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Almenys una desena de míssils de diferents tipus han sigut llançat de bon matí per Corea del Nord des de la seva costa oriental i occidental. És inèdit el nombre i que un caigués 26 quilòmetres més enllà de la línia del límit del nord, una frontera oficiosa que Pyongyang no reconeix però que havia respectat fins avui. El projectil s’ha enfonsat a les aigües a només 57 quilòmetres de la ciutat de Sokcho. A l’illa d’Ulleungdo, un cèlebre destí turístic situat davant uns illots reclamats per Tòquio i Seül, els habitants han corregut cap a soterranis i refugis després d’haver sigut despertats per les sirenes antiaèries. L’alarma no s’ha aixecat fins al migdia.

Una seixantena de míssils ha llançat aquest any Pyongyang, un ritme sense precedents, però el d’aquest matí, caigut a desenes de quilòmetres de zones habitades i sense previ avís, empeny el desafiament a un nou escenari. Ha sigut tan sorprenent que a Seül s’ha debatut en les primeres hores si la seva trajectòria era intencionada o s’ha desviat per error. Assumida la primera hipòtesi, des del sud han sortit caces que han llançat tres míssils guiats cap a les aigües nord-coreanes. «La nostra reacció reafirma la resolució per contestar de manera agressiva a qualsevol provocació i mostra que som capaços de colpejar amb precisió el nostre enemic», ha clamat l’Exèrcit sud-coreà.

El Mar del Japó

El Japó ha analitzat durant el matí l’últim paquet missilístic i ha descobert almenys en dos el vol irregular que serveix per eludir les defenses. Els projectils han caigut al Mar del Japó abans d’entrar a la Zona d’Exclusió Econòmica. «Corea del Nord ha llançat míssils en una ràpida successió i ha augmentat unilateralment la tensió amb les seves persistents provocacions. Les seves accions amenacen la pau i la seguretat del nostre país, de la regió i de la comunitat internacional», ha afirmat el ministre d’Interior, Yasuzaka Hamada. Setmanes enrere va ser el Japó el que va haver d’activar les sirenes i enviar els seus illencs a refugis antinuclears.

Notícies relacionades

La data no és casual. Pyongyang havia exigit en la vigília que els Estats Units i Corea del Sud posessin fi al seu «ímpetu militar i les provocacions intolerables». Al·ludia a les paquidèrmiques maniobres conjuntes amb centenars d’avions de guerra volant a la zona de dilluns a divendres sense parar. Les primeres maniobres d’aquest calibre en més d’un lustre han sigut batejades com a Vigilant Storm en una picada d’ullet a la Desert Storm que van capitanejar els Estats Units a l’Iraq en els noranta. No sorprèn, per tant, que Pyongyang la interpreti com un assaig d’invasió. «Els desorbitats moviments de les forces hostils inclinades a la confrontació militar han creat una greu situació a la península», ha afirmat Pak Jong Chon, secretari del Comitè Central del Partit dels Treballadors, a l’agència oficial KCNA. Els Estats Units han repetit que aquestes maniobres tenen una naturalesa «purament defensiva» i només pretenen apuntalar la seguretat dels seus aliats a la zona.

L’horitzó és ombrívol, amb les dues parts tant atrafegades a acumular provocacions com a acusar l’altre de provocador, i sense una figura ja a la península amb la fermesa i el talent de l’expresident sud-coreà, Moon Jae-in. Seül i Washington han anunciat durant mesos com a imminent el que seria el setè assaig nuclear de Pyongyang i primer des que Kim Jong-un va declarar una moratòria unilateral abans de les converses amb Donald Trump.