La invasió russa

Nou moviment de l’Iran en la guerra

La UE i l’OTAN, pendents del grau d’implicació de Teheran en el conflicte armat de Rússia i Ucraïna

Nou moviment de l’Iran en la guerra

VADYM SARAKHAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El grau d’implicació de l’Iran en el conflicte armat entre Rússia i Ucraïna manté en alerta la UE i l’OTAN. La intel·ligència dels Estats Units ha constat que Teheran ha subministrat drons que l’Exèrcit rus està fent servir en la seva ofensiva militar, i també que el Govern persa ha enviat personal militar especialitzat en el maneig d’aquests dispositius a l’illa de Crimea. La incògnita que encara s’ha d’aclarir és si aquest personal especialitzat es limita a instruir els militars russos i a reparar possibles errors tècnics o si, per contra, són ells mateixos els que dirigeixen el vol dels dispositius, segons informa el diari ‘The New York Times’. 

La qüestió no és fútil, ja que en les últimes setmanes Rússia ha dirigit dotzenes de drons d’origen iranià contra objectius civils i infraestructures clau en territori ucraïnès. 

Crítiques de Khamenei

El nombre d’especialistes iranians desplaçats a territori rus ronda el mig centenar, atenent la informació que maneja el diari ‘The Daily Mirror’, si bé no hi ha constatació oficial d’aquesta xifra, ni tan sols de si continuen desplaçats o han tornat ja a l’Iran. 

Notícies relacionades

La UE ja ha reaccionat al suport de Teheran a Moscou i ha acordat sancions al règim iranià ampliant la llista de persones i entitats del país asiàtic a les quals es bloqueja l’accés a actius i patrimoni en territori comunitari. En cas de confirmar-se la participació activa de militars iranians en l’ús dels drons, les mesures es podrien endurir. 

Des de Teheran, l’aiatol·là Ali Khamenei ha qüestionat les versions de la UE i dels EUA, que critica per passar de riure’s dels drons iranians fa anys a considerar-los «perillosos» en el marc del conflicte russoucraïnès.