Conflicte a l’est d’Europa

Rússia imposa la llei marcial als territoris annexionats i ordena l’evacuació de Kherson

L’administració prorussa d’aquestes regions argumenta que l’Exèrcit ucraïnès ha passat a l’ofensiva

Rússia imposa la llei marcial als territoris annexionats i ordena l’evacuació de Kherson

OLGA MALTSEVA

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Després d’uns dies en què Rússia ha difuminat els fronts amb atacs de drons kamikaze en diferents punts del territori d’Ucraïna i ha assetjat les seves instal·lacions energètiques, sembla que el conflicte tindrà un focus clar i definit a Kherson, ciutat del sud a la vora del mar Negre i del riu Dniéper. Les autoritats prorusses de la regió han iniciat aquest dimecres l’evacuació d’aquest enclavament davant l’avenç de les tropes ucraïneses i el possible inici d’una gran batalla que l’Exèrcit de Kíiv comença també a donar per fet. Aquestes novetats al front se sumen a la declaració, aquest mateix dimecres, de la llei marcial a les regions ucraïneses annexionades per Moscou a finals de setembre: la mateixa Kherson, Zaporíjia, Donetsk i Lugansk.

L’anunci de la imposició de la llei marcial el va realitzar el mateix president rus, Vladímir Putin, durant una reunió del Consell de Seguretat. Segons va explicar Putin, aquesta mesura es limita a formalitzar una situació que ja existeix de facto. I va acusar el Govern de Kíiv de no reconèixer l’expressió democràtica dels ciutadans de les quatre regions, amb referència als referèndums il·legals, i de negar-se a negociar, informa Interfax. En la mateixa reunió va defensar la necessitat de mantenir aquest conflicte i de guanyar-lo: «Estem treballant a solucionar una cosa molt complexa, són tasques a gran escala per assegurar un bon futur per a Rússia i per a la nostra gent». 

El decret publicat aquest dimecres pel Kremlin demana una «mobilització econòmica» a les vuit regions frontereres amb Ucraïna, inclosa Crimea, que Rússia es va annexionar il·legalment el 2014. A més, el president rus ha concedit poders especials als governadors dels prop de 80 subjectes federals de Rússia, perquè aquests puguin protegir infraestructures clau, mantenir l’ordre públic i incrementar la producció per suplir l’Exèrcit rus. «Els nostres soldats, no importa quines tasques facin, han d’estar ben aprovisionats, amb tot el que necessiten. Això inclou l’equipament de les barraques i el transport, les condicions de vida, l’equip militar, mèdic i menjar», va afirmar Putin. Aquest dimecres la senadora Liudmila Narusova denunciava que els propis mobilitzats estan «comprant les seves armilles antibales», gastant-se de mitjana 135.000 rubles –2.235 euros–, un preu pròxim al seu salari mensual. També va apuntar que els preus han pujat aproximadament «20 vegades», anteriorment només costaven l’equivalent a 115 euros.

Mentrestant, a Kherson, diversos responsables de l’administració afí a Moscou van començar a instar la població a sortir de la zona al més aviat possible. El governador de la regió, Vladímir Saldo, va afirmar que les forces russes planegen portar entre 50.000 i 60.000 persones a territoris ocupats a l’altre costat del riu Dniéper i a Rússia. Així mateix, l’entrada als territoris sota control rus d’aquesta regió homònima queda prohibida als civils «durant set dies».

«Fins a la mort»

Notícies relacionades

«A partir d’avui, totes les estructures de poder que es troben a la ciutat, l’administració civil i militar i tots els ministeris, es desplacen també a la vora esquerra» del riu Dniéper, que voreja Kherson, va indicar Saldo en declaracions al canal de televisió estatal Rossiya-24. El governador prorús també va assegurar que les tropes del Kremlin «lluitaran fins a la mort». El vicegovernador de Kherson, Kiril Stremoúsov, va assegurar que l’Exèrcit d’Ucraïna ja ha passat a l’ofensiva i es troba a uns 90 quilòmetres de la capital.

Per la seva banda, el governador de Mikolaiv, Vitali Kim, aliat de Kíiv, va acusarles tropes russes de preparar-se per bombardejar ells mateixos Kherson i va assegurar que són les forces ocupants les que han començat a preparar la zona per a futurs combats, informa l’agència UNIAN. Les forces ucraïneses han alliberat en les últimes setmanes 75 localitats al nord i nord-est de la província del sud o més de 1.200 quilòmetres quadrats, segons dades recents del Comandament Sud d’Ucraïna.