Referèndums polèmics

Rússia podria annexionar-se Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia el 30 de setembre

  • Serguei Lavrov ha assegurat que el govern de Rússia «respectarà incontestablement els resultats dels referèndums» a les regions d’Ucraïna

Rússia podria annexionar-se Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia el 30 de setembre

STRINGER / EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Duma o Parlament rus podria culminar l’annexió dels territoris de Donetsk i Lugansk, així com les regions de Zaporíjia i Kherson divendres vinent, 30 de setembre, segons una font parlamentària citada per l’agència de notícies TASS. «Atesos els resultats preliminars dels referèndums i la disposició de Rússia a reconèixer els resultats, el més probable és que el procés per a l’entrada dels territoris (a la Federació Russa) es produeixi el 30 de setembre», ha explicat la font citada per TASS. El mateix president rus, Vladímir Putin, podria participar en el procediment. «No sé si participarà, però el més probable és que sí», ha indicat.

La moció per a l’admissió a la Federació Russa podria presentar-se a la Duma el 28 de setembre i es debatria i votaria el 29 de setembre, informa TASS. Les quatre regions ucraïneses van començar divendres la votació per a l’annexió a la Federació Russa i les urnes es mantindran obertes fins al 27 de setembre. En aquests territoris, funcionaris russos acompanyats de soldats estan anant porta a porta perquè els ciutadans votin.

El govern de Rússia «respectarà incontestablement els resultats dels referèndums» a les regions d’Ucraïna, ha dit avui en roda de premsa el ministre rus d’Exteriors, Serguei Lavrov, després de participar a l’Assemblea General de l’ONU. Lavrov havia sigut preguntat sobre si un resultat favorable implicaria l’annexió immediata, davant la qual cosa es va limitar a respondre que «Rússia respectarà l’expressió del poble ucraïnès».

Principi de llibertat

Sobre la fugida de nombrosos russos del país en els últims dies, Lavrov va respondre a una periodista si no coneixia el principi de «llibertat de moviments», sense oferir cap altre comentari.

El president de la Duma Estatal de Rússia, Viatxeslav Volodin, ha demanat aquest dijous als parlamentaris «que compleixin els requisits» que s’allistin a l’Exèrcit per participar en la guerra a Ucraïna, després que Putin decretés dimecres una «mobilització parcial».

«Ha passat un dia des del decret del president (...) sobre la mobilització parcial, que ajudarà a resoldre les tasques de l’operació militar especial», ha dit en un missatge a Telegram en el qual ha dit que «no només formacions armades nazis combaten contra soldats i oficials russos, sinó també forces de l’OTAN».

«A Ucraïna hi ha instructors de l’OTAN, mercenaris de l’OTAN, equipament de l’OTAN, armes i municions. La línia de contacte és de més de mil quilòmetres», ha assenyalat, mentre ha defensat que «és necessari incrementar la mida de les Forces Armades desplegades al país veí.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha ressaltat que la «mobilització parcial» afecta «els que hagin servit en l’Exèrcit i tinguin experiència en combat», abans de posar èmfasi que els parlamentaris «que compleixin els requisits» han d’«ajudar» a través de la seva «participació en l’operació militar especial».

«Els diputats no tenen blindatge», ha manifestat Volodin, que «ara és un moment de desafiaments». «Juntos els superarem. La seguretat dels nostres ciutadans i la sobirania del país serà garantida», ha dit per concloure.