Tensió bèl·lica

Preocupació internacional per la mobilització militar de Putin a Rússia

La UE assegura que la decisió del mandatari reflecteix «desesperació», Macron demana cooperació internacional per aïllar el Kremlin i l’OTAN reitera el seu suport militar a Ucraïna

  • Multimèdia | Agents ‘freelance’ al servei del Kremlin

Preocupació internacional per la mobilització militar de Putin a Rússia

EFE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Unió Europea ha avisat aquest dimecres que l’anunci del president rus, Vladímir Putin, d’una mobilització parcial de tropes contra Ucraïna, demostra que vol una «escalada» de la guerra i es tracta d’un senyal de la «desesperació» de Rússia.

«Això és només una prova més que Putin no està interessat en la pau, sinó a escalar la seva guerra d’agressió», ha valorat el portaveu d’Exteriors de la UE, Peter Stano, des de Brussel·les. Per a la diplomàcia comunitària, la mobilització de fins a 300.000 reservistes per part de Rússia és una evidència de la «desesperació» del Kremlin amb la marxa de la invasió d’Ucraïna i un senyal que Putin «només està interessat a continuar amb la guerra» i a aprofundir-ne les conseqüències com la crisi energètica i alimentària.

L’alt representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, ha criticat que les conseqüències negatives de la guerra se senten arreu del món i que l’anunci del president rus només contribueix a aprofundir la crisi. «L’anunci de Putin de fer un fals referèndum, la mobilització militar parcial i el xantatge nuclear són una greu escalada», ha tuitejat. «La pau mundial està en perill».

Sobre l’opció de redoblar les sancions contra Rússia, Stano ha assenyalat que els estats membres del bloc ja estan en contactes en els marges de l’Assemblea General de les Nacions Unides per estudiar les possibles accions. El secretari general de l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN), Jens Stoltenberg, ha denunciat la «perillosa» retòrica de Putin i ha remarcat que continuarà recolzant Kíiv.

En la mateixa direcció han apuntat els dirigents europeus. El canceller d’Alemanya, Olaf Scholz, ha qualificat d’«inacceptable» l’amenaça nuclear de Putin després d’anunciar la mobilització dels reservistes per reforçar la minvada posició russa a Ucraïna. «Rússia no pot guanyar aquesta guerra criminal», ha sentenciat. El president de França, Emmanuel Macron, ha demanat a la comunitat internacional pressionar una Rússia «cada vegada més aïllada».

L’escalada de tensió també ha inquietat països limítrofs amb Rússia com Finlàndia. El ministre d’Exteriors, Pekka Haavisto, s’ha reunit amb el seu homòleg ucraïnès per discutir sobre un reforç del suport militar a Kíiv i sobre la possibilitat de segellar la frontera, com ja ha fet Polònia.

Ajuda britànica

La secretària d’estat britànica d’Exteriors, Gillian Keegan, ha qualificat de «preocupant» l’anunci i tot i que ha cridat a la calma, ha considerat que el discurs de Putin s’ha de prendre «molt seriosament». Aquesta és «òbviament una escalada i, per descomptat, ara el poble rus serà reclutat per a aquesta guerra a Ucraïna», ha remarcat a la cadena Sky News.

Keegan ha insistit que el Regne Unit ajudarà el poble ucraïnès en «tot el que pugui». El Govern britànic va informar dimarts que està compromès a igualar el 2023 l’ajuda militar facilitada a Ucraïna aquest any, estimada en 2.300 milions de lliures (2.622 milions d’euros), i a recolzar la seguretat i la integritat territorial d’Ucraïna.

Per la seva banda, el Ministeri d’Afers Estrangers de la Xina ha instat totes les parts a entaular un diàleg i una consulta i a trobar una manera d’abordar les preocupacions de seguretat de totes les parts.

«Justificar el seu propi fracàs»

Notícies relacionades

L’assessor presidencial ucraïnès, Mikhailo Podoliak, ha assegurat que la mobilització de Rússia és un pas «predictible» que resultarà extremadament «impopular» i remarca que la guerra no s’està desenvolupant segons el pla de Moscou.

«Una crida absolutament predictible, que sembla més aviat un intent de justificar el seu propi fracàs», va escriure Podoliak, que va fer així la primera reacció de l’oficina presidencial d’Ucraïna. «És clar que la guerra no va d’acord amb l’escenari de Rússia i, per tant, va requerir que Putin prengués decisions extremadament impopulars per mobilitzar i restringir severament els drets de la gent», ha argumentat.