Tensió bèl·lica

Els 27 aproven incrementar les sancions a Rússia després de les amenaces de Putin

L’alt representant de la UE, Josep Borrell, afirma que el comportament de Moscou és «irresponsable»

Els 27 aproven incrementar les sancions a Rússia després de les amenaces de Putin
1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els ministres d’Exteriors dels Vint-i-set han acordat la matinada d’aquest dijous imposar noves sancions contra Rússia després de la nova escalada de tensions en la guerra d’Ucraïna, amb l’anunci per part de Putin de la mobilització parcial de la població, les amenaces nuclears i els referèndums a les regions de Donestk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia.

«Sancions addicionals contra Rússia es posaran sobre la taula immediatament, al més aviat possible, en coordinació amb els nostres socis [...] estudiarem i adoptarem noves mesures restrictives, tant individuals com sectorials», ha confirmat l’alt representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, en roda de premsa després de la reunió extraordinària de ministres d’Exteriors del bloc als marges de l’Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York.

Segons ha detallat, el nou paquet de sancions afectarà sectors econòmics russos com el de la tecnologia i ampliarà la ‘llista negra’ europea de persones que tenen congelats els seus actius a la UE i tenen prohibida l’entrada a la Unió.

En tot cas, ara serà feina del Consell de la UE definir les noves mesures i procedir amb la seva adopció formal en una reunió a nivell dels Vint-i-set. «Unes hores després del discurs de Putin, es tractava d’enviar un missatge polític poderós: aquest era el propòsit de la reunió del Consell», ha afirmat Borrell.

Notícies relacionades

Amenaça nuclear «cínica» i «irresponsable»

La resposta de la UE arriba després de la recrudescència de la tensió amb Rússia després de l’anunci de Moscou que cridarà a files 300.000 reservistes en el context de la guerra d’Ucraïna, a més de fer onejar l’amenaça d’un atac nuclear contra Occident. «És molt cínic, i sorprendre’t sentir aquestes amenaces durant la setmana en què a les Nacions Unides la comunitat mundial treballa junta per construir pau i progrés», ha assenyalat. Pel cap de la diplomàcia europea la menció a les armes nuclears representa un intent «irresponsable» de minar el suport que presta Europa a Ucraïna i posa en perill «a una escala sense precedents» la pau mundial.