Discurs de 14 minuts

Les principals frases del discurs de Putin sobre la guerra a Ucraïna

  • Seguiu l’última hora en directe

Les principals frases del discurs de Putin sobre la guerra a Ucraïna

SERGEI ILNITSKY / EFE

5
Es llegeix en minuts
EFE

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha pronunciat avui un discurs sobre la campanya militar russa a Ucraïna, en el qual ha anunciat una mobilització parcial i ha reconegut, per tant, per primera vegada, que el país lliura una «guerra» al país veí, ha justificat de nou l’agressió i ha carregat una vegada més contra Occident i l’OTAN.

Aquests són les principals afirmacions resumides de Putin durant la seva al·locució de 14 minuts al poble rus:

Mobilització parcial

–Les nostres tropes no només s’enfronten a les formacions neonazis d’Ucraïna, sinó a tota la maquinària militar d’Occident. Per això es considera necessari prendre una decisió que s’adequa totalment a les amenaces a què ens enfrontem: protegir la nostra pàtria, la seva sobirania i integritat territorial, garantir la seguretat del nostre poble i dels pobles als territoris alliberats.

–Considero necessari recolzar la proposta del Ministeri de Defensa i de l’Estat Major d’efectuar mobilitzacions parcials a la Federació Russa.

–Només estan subjectes al servei militar els ciutadans que es trobin en la reserva i, sobretot, els que van servir a les Forces Armades, que comptin amb certes especialitats militars i experiència rellevant. Els que cridin al servei militar abans de ser enviats a les unitats s’hauran de sotmetre a un entrenament militar addicional, tenint en compte l’experiència d’una operació militar especial.

–Les activitats de mobilització començaran avui, 21 de setembre.

–Els ciutadans russos cridats al servei militar per mobilització rebran l’estatus, els pagaments i totes les garanties socials del personal militar que dona servei sota contracte.

–El decret sobre mobilització parcial també preveu mesures addicionals per complir l’ordre de defensa estatal. Els caps d’empreses de la indústria de defensa són directament responsables de resoldre les tasques d’augmentar la producció d’armes i equips militars i desplegar capacitats de producció addicionals.

Amenaces nuclears

–A Washington, Londres i Brussel·les empenyen directament Kíiv a traslladar les accions militars al nostre territori. Ja sense embuts parlen que Rússia ha de ser aixafada amb tots els mitjans en el camp de batalla, amb la posterior pèrdua de tota sobirania, política, econòmica i cultural, amb el complet saqueig dels nostres país.

–També es va llançar el xantatge nuclear. Estem parlant no només del bombardeig de la central nuclear de Zaporíjia encoratjat per Occident, que amenaça amb una catàstrofe nuclear, sinó també de les declaracions d’alguns representants d’alt rang dels principals Estats de l’OTAN sobre la possibilitat i admissibilitat d’utilitzar armes de destrucció massiva contra Rússia: armes nuclears.

–Els que es permeten fer tals declaracions sobre Rússia, m’agradaria recordar-los que el nostre país també té diversos mitjans de destrucció i per a alguns components més moderns que els dels països de l’OTAN. I si la integritat territorial del nostre país es veu amenaçada, sens dubte utilitzarem tots els mitjans al nostre abast per protegir Rússia i el nostre poble. No és un farol.

–Aquells que intenten fer-nos xantatge amb armes nuclears han de saber que la rosa dels vents també pot girar en la seva direcció.

La russofòbia, la destrucció de Rússia i les justificacions

La russofòbia, la destrucció de Rússia i les justificacions–Kíiv va respondre inicialment de manera «molt positiva» a les propostes russes, també durant les negociacions a Istanbul, que se centraven principalment en la seguretat per a Rússia i «els nostres interessos». Però aquesta solució pacífica no «li convenia a Occident», per la qual cosa, després d’arribar «a certs compromisos», Kíiv «va rebre una ordre directa per trencar tots els acords».

–Ucraïna va començar a rebre encara més armes i a enviar «colles de mercenaris i nacionalistes» al camp de batalla, i l’OTAN va entrenar militars ucraïnesos i són sota el «comandament d’assessors occidentals».

–El propòsit d’Occident és debilitar, dividir i finalment destruir Rússia. «Ja diuen directament que el 1991 van poder dividir la Unió Soviètica, i ara ha arribat el moment que Rússia mateixa es desintegri en moltes regions que s’odien a mort».

–Occident planteja aquest pla des de fa molt temps, a l’encoratjar «bandes terroristes» al Caucas, promoure la infraestructura «ofensiva» de l’OTAN a prop de les fronteres russes, fer de la russofòbia total la seva arma contra Rússia i cultivar «durant dècades l’odi» contra aquest país.

–Després de rebutjar el «règim de Kíiv», una solució pacífica al problema del Donbass, i anunciar la seva intenció de tenir armes nuclears, va quedar absolutament clar que un atac a gran escala al Donbass era inevitable. Després hi hauria un atac contra Crimea, península ucraïnesa a què Rússia es va annexionar fa vuit anys.

–La decisió d’una «operació militar preventiva» va ser absolutament necessària i l’única possible. Els seus objectius principals, l’alliberament de tot el territori del Donbass, no han canviat.

–La regió de Lugansk ja ha sigut «gairebé completament alliberada dels neonazis» ucraïnesos. A Donetsk la lluita continua. També s’ha alliberat «parts importants» de les regions del sud de Kherson i Zaporíjia.

Suport als referèndums

–Rússia sap que la gent que viu als territoris alliberats, abans que res les terres històriques de Novorossia (Nova Rússia com anomenen els separatistes a la unió de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk), no volen viure «sota el jou del règim neonazi».

-Tots els refugiats de Zaporíjia, Kherson, Lugansk i Donetsk són fruit de les «atrocitats» de Kíiv. Més de 7,5 milions de persones d’aquestes regions es van veure «obligades» a fugir, segons Putin, que va afirmar que les tropes ucraïneses van atacar «hospitals, escoles i organitzen atemptats terroristes contra civils».

Notícies relacionades

No tenim el dret moral d’entregar persones pròximes a nosaltres als botxins perquè siguin «esbocinades». No podem deixar de respondre al seu desig sincer de determinar les seves pròpies vides.

–Farem tot el possible per garantir condicions segures per a la celebració del referèndum (a les regions de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia). Recolzarem la decisió sobre el seu futur.