Rússia

Mor l’expresident de l’URSS Mikhaïl Gorbatxov

L’exdirigent rus mor en un hospital de Moscou als 92 anys

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Mikhaïl Gorbatxov, un dels noms més importants de la història de Rússia, de la Guerra Freda i de la història global, ha mort aquest dimarts a la nit als 92 anys. «Avui a la nit [dimarts], després d’una llarga malaltia greu, Mikhaïl Serguéievitx Gorbatxov ha mort», va indicar l’Hospital Clínic Central de Moscou, tal com citen agències de notícies russes. El líder soviètic serà enterrat junt amb la seva dona, Raisa –que va morir el 1999–, al conegut cementiri de Novodevitxi de la capital russa. Allà rebrà sepultura junt amb altres grans noms de la història russa com l’expresident Borís Ieltsin i els escriptors Mikhaïl Gógol i Anton Txékhov.

L’exdirigent feia anys que estava apartat de la vida pública, principalment per raons de salut i per la seva avançada edat. En els últims temps, entre el seu cercle pròxim, existia el temor que es contagiés de coronavirus. Per aquesta raó, estava donant entrevistes a la premsa amb comptagotes en els anys més recents. Un dels últims que el va veure amb vida va ser l’economista liberal Ruslan Grinberg que va asseverar després al mitjà rus Zvezda sobre Gorbatxov que «ens va donar llibertat, però no vam saber què fer-ne».

Les polítiques de glàsnost –transparència– i de perestroika –reforma econòmica– van ser les seves dues principals banderes a l’hora de governar el país, i n’estava orgullós. En una entrevista que Gorbatxov va donar al mitjà rus TASS anys enrere, va defensar el seu rumb polític al final de l’URSS: «Estic completament convençut que era necessària i que ens vam moure en la direcció correcta». Va argumentar que es va posar fi a «un sistema totalitari» i que «el poble va guanyar llibertat».

Bona imatge a Occident

A Occident tenia bona imatge, com demostra el seu premi Nobel de la pau de 1990 i la definició que va fer d’ell la líder conservadora britànica Margaret Thatcher: «Un home amb qui podem fer negocis». Aquest dimarts a la nit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va escriure a les xarxes socials: «Mikhaïl Gorbatxov era un líder confiable i respectat. Va jugar un paper crucial per posar fi a la Guerra Freda i fer caure el Teló d’Acer. Va obrir el camí per a una Europa lliure. Aquest llegat no l’oblidarem. RIP Mikhaïl Gorbatxov».

Maksim Katz, membre del partit liberal de l’oposició Iàbloko, va aprofitar el moment per llançar un dard al president rus, Vladímir Putin. Opina que «si Gorbatxov fos com Putin, podria haver sigut el secretari de l’URSS fins avui mateix».

Notícies relacionades

Però a casa la seva mera menció suscita tota mena d’opinions entre els seus compatriotes: per a alguns, va ser el líder que necessitava la Unió Soviètica per modernitzar-se i obrir-se a Occident. Per a d’altres, és el traïdor que va vendre el país als nord-americans, recordant amb especial afany un anunci d’una coneguda cadena de pizzeries nord-americana que no va caure gens bé als seus detractors. Tanmateix, és conegut com de complex que era renovar una superpotència i solucionar els múltiples fronts –separatisme, comunistes de la línia dura, un cop d’estat, l’accident de Txernòbil i una economia estancada– que tenia al davant quan va assumir el lideratge del país més gran del món.

Ígor Girkin –també conegut com a Ígor Strelkov– és dels que té mala imatge del malaguanyat exdirigent. Aquest exoficial dels serveis secrets russos ha sigut figura clau en l’annexió de Crimea i en l’organització de milícies en l’autoproclamada República Popular de Donetsk. A les xarxes socials va fer un post titulat «Sobre la mort dels traïdors». En aquest escrit afirma que «[Gorbatxov] no necessita desitjar la vergonya eterna, ja la va aconseguir» i es pregunta si «abans de morir [...] va pensar i va valorar la seva vida», entre altres comentaris despectius.