Catàstrofe natural

Els pakistanesos de Barcelona es bolquen amb les víctimes de les inundacions del seu país

  • Diverses associacions de migrants del Pakistan recapten diners per a l’ajuda humanitària

  • El Pakistan declara l’estat d’emergència nacional després de confirmar gairebé un miler de morts per les inundacions

Els pakistanesos de Barcelona es bolquen amb les víctimes de les inundacions del seu país

ABDUL MAJEED

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Edificis esfondrant-se com si fossin de sorra, ciutats arrasades per l’aigua i el fang, famílies desesperades que ho han perdut tot i el càlcul incessant de les autoritats que eleven, a cada hora, el nombre de morts. Aquestes són les conseqüències de les terribles inundacions que afecten el Pakistan i que ja han causat més de 1.000 morts a les regions de Sind i Balutxistan. Els immigrants pakistanesos residents a Catalunya no deixen de veure aquestes imatges angoixats a través de les pantalles. «Havíem de fer alguna cosa per ajudar», insisteix Raja Shafiq Kiani, president d’una de les entitats que s’està abocant a fer arribar ajuda humanitària a les zones més devastades.

«Són unes inundacions fora de sèrie», insisteix Shafiq Kiani. És responsable de la Societat Cultural Pakcselona, una entitat que mira de fer de pont entre les cultures catalanes i pakistanesa des de fa més de 10 anys. «Quan vam veure les imatges i vam llegir les notícies del que estava passant vam pensar... no ens podem quedar de braços plegats», segueix Shafiq, atònit al veure el temps que està trigant el país a donar resposta als afectats.

La idea de fer arribar ajuda humanitària va sorgir en un bar de l’avinguda del Paral·lel de Barcelona davant la impotència de veure la tragèdia per la pantalla del mòbil i no poder fer-hi res. «Érem tres amics: jo vaig fer una donació de 200 euros, un altre amic de 200 més i un tercer de 50 euros. Ho vaig publicar a Facebook i a les xarxes socials dient que qui volgués ajudar podria fer una aportació econòmica i la gent s’hi ha anat afegint. Jo dono la meva paraula que comprarem menjar, productes d’higiene i tot el que les oenagés locals necessitin perquè aquesta gent pugui continuar endavant,» explica Shafiq. També renega del Govern del seu país. «L’ambaixada i el consolat a Barcelona han trigat molts dies a dir-nos com podem ajudar... del Govern allà no te’n pots fiar, no han considerat la zona com a catastròfica i no deixen actuar les oenagés internacionals», lamenta el president de l’associació.

De Lleó a València

Notícies relacionades

En tan sols tres dies ja han recaptat 18.000 euros. Però en l’última tarda ja superen els 20.000 euros de finançament. «Ens estan enviant diners gent de tot arreu: des de Lleó ens van enviar 2.000 euros, també de Saragossa, València. Rebem aportacions econòmiques de tot Espanya», detalla Shafiq. «La gent necessita fer alguna cosa i confia en nosaltres», explica.

La seva no és l’única associació que està mirant de recaptar fons per ajudar les víctimes de les inundacions. «També han començat una campanya de donatius els taxistes i les associacions de dones. Tots els pakistanesos a Barcelona ens hem mobilitzat», explica. Destaca, però, que entre els residents a Catalunya no hi ha encara víctimes de la tragèdia. «La majoria dels que vivim aquí som del Panjab, però les inundacions estan passant en altres regions. Jo almenys, no conec ningú que l’hagi afectat o que tingui familiars afectats. Però és el nostre país i ens necessiten», aclareix.