La inflació omple els menjadors socials a Portugal

La pèrdua de poder adquisitiu està colpejant amb força els jubilats, la meitat dels quals reben pensions inferiors als 402 euros mensuals

La inflació omple els menjadors socials a Portugal

Lucas Font

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Com tots els dies feiners, la Maria Alice acudeix al menjador d’A Voz do Operário, una entitat social al centre de Lisboa, a buscar una ració de menjar per emportar-se. Fa un any que l’àvia ve amb regularitat, tot i que reconeix que en els últims mesos ha tingut més urgència a causa de la pujada de la inflació, que ha disparat els preus dels aliments als supermercats. «Amb el que em donen aquí en tinc per a un menjar diari, m’ho menjo ara per dinar i a la nit menjo una mica de pa i una peça de fruita. La vida és així, està tot molt malament», lamenta. 

L’Alice és una de les 43 persones, la majoria avis, que acudeixen al menjador de l’entitat. La responsable d’acció social, Rita Governo, explica que aquest és el màxim de places que poden oferir amb el finançament que reben de l’estat portuguès, tot i que les sol·licituds per rebre ajuda no han parat d’augmentar en els últims mesos. «S’ha ajuntat el final d’alguns suports que el Govern va oferir durant la pandèmia amb l’augment dels preus als supermercats. Aquesta situació ha fet que tornem a estar en una situació semblant a la de l’abril del 2020», assenyala.

Pensions baixes

L’augment de la inflació ha col·locat els beneficiaris de prestacions socials i els pensionistes en una situació encara més vulnerable a Portugal, on més de la meitat dels jubilats reben una pensió d’entre 278 i 402 euros –el mínim establert per llei en funció dels anys cotitzats– segons les últimes dades disponibles de la Seguretat Social. Unes retribucions que, segons Governo, no són suficients per fer front a l’augment del cost de la vida i al preu dels lloguers a les principals ciutats del país. L’Alice ho subscriu: «Vaig estar treballant més de 40 anys en una botiga de productes per a la llar, però el salari era molt baix i tinc dret a una pensió molt petita. És així, hi ha molta gent que està igual que jo». 

El Govern portuguès ha aprovat diverses ajudes per als més vulnerables per mirar de fer front a la crisi, com una reducció en el preu de les bombones de gas o un complement de 60 euros mensuals per a la cistella de la compra. Uns suports que persones com el Carlos Jorge, un dels assistents al menjador d’A Veu d’Operário, creuen que són positius, malgrat ser temporals. «Sembla que no, però aquests diners em van ajudar una mica perquè cada mes estava demanant diners al meu veí. Un dia cinc euros, un altre dia deu... i a l’arribar a fi de mes ho havia de tornar. Amb aquesta ajuda no he hagut de demanar res i això per a mi és un alleujament», explica.

Suports insuficients

Les organitzacions socials insisteixen, tanmateix, que aquests suports no ajudaran a resoldre la situació a llarg termini. Per a la presidenta de la Federació Portuguesa de Bancs d’Aliments, Isabel Jonet, la solució a Portugal passa per millorar els salaris mitjans i les pensions de la població, que continuen estant entre els més baixos de la Unió Europea. «Les persones més necessitades viuen tan malament que qualsevol ajuda és bona, però no deixen de ser mesures pal·liatives que no permeten de cap manera canviar la vida d’aquestes persones. A Portugal tenim prop d’un 19% de la població en risc de pobresa, és un problema estructural, i en un període de crisi aquesta situació s’agreuja encara més», assegura.

Notícies relacionades

Malgrat les protestes dels sindicats i de les organitzacions socials, el Govern lusità ha rebutjat augmentar els salaris dels funcionaris més enllà de l’establert a principis d’any, un 0,9%, i tampoc s’ha mostrat favorable a millorar la pujada extraordinària de les pensions més baixes acordada a finals de l’any passat, de 10 euros mensuals

Aquesta situació col·locarà més famílies en una situació de vulnerabilitat, segons Jonet, tot i que l’activista confia que l’augment dels preus no afecti la recaptació d’aliments.  «Tothom coneix alguna família que avui està pitjor que abans. Persones que vivien al dia i que amb l’augment de la inflació estan en una situació encara més difícil. Per sort, els portuguesos són solidaris i a l’última campanya, realitzada al maig, amb prou feines vam notar un descens en el volum d’aliments recollits».

Temes:

Portugal Fam