Crisi energètica
Bèlgica prorroga la vida de dos reactors nuclears per assegurar el subministrament energètic
El Govern belga diu que l’entrada de l’Estat en el capital de l’energètica Engie permetrà participar en «decisions estratègiques per a la seguretat nacional»

El Govern belga ha anunciat aquest divendres un principi d’acord amb l’energètica Engie per prorrogar durant deu anys la vida útil de dos reactors nuclears, en una operació en què seran «socis en inversions i beneficis» per garantir el subministrament d’energia en el context de la invasió russa d’Ucraïna que obliga els països de la UE a buscar alternatives al gas rus.
La companyia continuarà sent l’únic operador dels dos reactors, Doel 4 i Thiago 3, amb una capacitat nuclear de 2 GW, segons ha volgut deixar clar el primer ministre, Alexander de Croo, en una roda de premsa per anunciar el pacte els detalls del qual sobre el calendari i procedir s’han de definir encara d’aquí que conclogui l’any.
En tot cas, l’entrada de l’Estat en el capital li permetrà participar en «decisions estratègiques per a la seguretat nacional», ha remarcat el primer ministre, qui ha precisat que els detalls d’inversió i calendari perquè els reactors reprenguin el seu funcionament a partir del novembre del 2026 està encara per definir.
«És una qüestió de seguretat nacional», ha assegurat, per la seva banda, la ministra d’Energia, Tinne Van der Straeten, del partit ecologista flamenc, per explicar el gir cap a l’energia nuclear quan «hi ha una guerra a Europa».
«És clar que tindrà un cost, però el benefici va més enllà. L’energia s’ha convertit en un assumpte de seguretat nacional», ha insistit la ministra, sobre un acord que, segons ha dit, aspira a donar «tranquil·litat» a la indústria i ciutadania belga respecte al subministrament energètic en el futur.
«Combinarem dues coses, l’explotació per part del sector privat, que ho gestiona millor, [i d’altra banda] tindrem veu en les decisions estratègiques amb un impacte en la seguretat nacional i en l’economia», ha recalcat De Croo.
D’aquesta manera, Engie i l’Estat belga compartiran «costos i beneficis» en la pròrroga de la vida útil dels dos reactors, si bé el primer ministre ha apuntat que la companyia assumirà els costos del desmantellament previst d’altres reactors i de l’emmagatzematge de residus, tot i que el Govern «definirà el com i amb quines sumes».
Notícies relacionadesAixí mateix, el polític liberal flamenc ha argumentat que el cost d’assumir els riscos per part de l’Estat tindrà també avantatges per a la «societat» perquè «prendrà el control» de beneficis que es podran reinvertir, per exemple, en el desenvolupament de renovables.
En aquest sentit, les parts han convingut la creació d’una nova societat que asseguri una «estructura estable i duradora» en què l’Estat i Engie comparteixin «riscos i beneficis».
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Víctima mortal Mor un auxiliar forestal que treballava en l’extinció de l’incendi de Paüls després de caure 20 metres
- Estiu de 2026 MediaMarkt ocuparà la gran botiga de FNAC al Triangle de plaça Catalunya
- Canvis després del congrés Lorena Roldán deixa el seu escó com a senadora i obre el ball de cadires al PP català
- Nova ordenació de jutjats Catalunya comptarà amb 109 unitats judicials noves, de les quals 34 són prioritàries
- En un informe El jutge rastreja el finançament del PSOE i requereix informació sobre les donacions d’Ábalos