Crisi energètica

Bèlgica prorroga la vida de dos reactors nuclears per assegurar el subministrament energètic

El Govern belga diu que l’entrada de l’Estat en el capital de l’energètica Engie permetrà participar en «decisions estratègiques per a la seguretat nacional»

Bèlgica prorroga la vida de dos reactors nuclears per assegurar el subministrament energètic

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

El Govern belga ha anunciat aquest divendres un principi d’acord amb l’energètica Engie per prorrogar durant deu anys la vida útil de dos reactors nuclears, en una operació en què seran «socis en inversions i beneficis» per garantir el subministrament d’energia en el context de la invasió russa d’Ucraïna que obliga els països de la UE a buscar alternatives al gas rus.

La companyia continuarà sent l’únic operador dels dos reactors, Doel 4 i Thiago 3, amb una capacitat nuclear de 2 GW, segons ha volgut deixar clar el primer ministre, Alexander de Croo, en una roda de premsa per anunciar el pacte els detalls del qual sobre el calendari i procedir s’han de definir encara d’aquí que conclogui l’any.

En tot cas, l’entrada de l’Estat en el capital li permetrà participar en «decisions estratègiques per a la seguretat nacional», ha remarcat el primer ministre, qui ha precisat que els detalls d’inversió i calendari perquè els reactors reprenguin el seu funcionament a partir del novembre del 2026 està encara per definir.

«És una qüestió de seguretat nacional», ha assegurat, per la seva banda, la ministra d’Energia, Tinne Van der Straeten, del partit ecologista flamenc, per explicar el gir cap a l’energia nuclear quan «hi ha una guerra a Europa».

«És clar que tindrà un cost, però el benefici va més enllà. L’energia s’ha convertit en un assumpte de seguretat nacional», ha insistit la ministra, sobre un acord que, segons ha dit, aspira a donar «tranquil·litat» a la indústria i ciutadania belga respecte al subministrament energètic en el futur.

«Combinarem dues coses, l’explotació per part del sector privat, que ho gestiona millor, [i d’altra banda] tindrem veu en les decisions estratègiques amb un impacte en la seguretat nacional i en l’economia», ha recalcat De Croo.

D’aquesta manera, Engie i l’Estat belga compartiran «costos i beneficis» en la pròrroga de la vida útil dels dos reactors, si bé el primer ministre ha apuntat que la companyia assumirà els costos del desmantellament previst d’altres reactors i de l’emmagatzematge de residus, tot i que el Govern «definirà el com i amb quines sumes».

Notícies relacionades

Així mateix, el polític liberal flamenc ha argumentat que el cost d’assumir els riscos per part de l’Estat tindrà també avantatges per a la «societat» perquè «prendrà el control» de beneficis que es podran reinvertir, per exemple, en el desenvolupament de renovables.

En aquest sentit, les parts han convingut la creació d’una nova societat que asseguri una «estructura estable i duradora» en què l’Estat i Engie comparteixin «riscos i beneficis».

Temes:

Bèlgica