Escàndol institucional

Un matrimoni rus gestionava l’acollida de refugiats ucraïnesos a Portugal

  • La policia registra l’Ajuntament de Setúbal després de conèixer-se que les persones que tramitaven l’acollida d’ucraïnesos tenen vincles amb el Kremlin

Un matrimoni rus gestionava l’acollida de refugiats ucraïnesos a Portugal

EFE / ROMAN PILIPEY

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Les possibles filtracions de dades de refugiats ucraïnesos a Portugal han provocat una forta polèmica al país. Aquest dimarts, la Policia Judiciària (PJ) ha realitzat registres a l’Ajuntament de Setúbal, a prop de Lisboa, després que sortís a la llum fa algunes setmanes que les persones encarregades de tramitar les sol·licituds d’asil dels refugiats ucraïnesos tenen vincles amb el Govern de Rússia.

En el punt de mira hi ha el matrimoni format per Igor Khashin i la seva dona, Iúlia Kashina, tots dos relacionats amb diverses associacions d’acollida d’immigrants, entre les quals l’Associació d’Immigrants dels Països de l’Est (Edinstvo), que treballava amb l’Ajuntament de Setúbal. Poc després de conèixer-se l’escàndol, revelat pel setmanari Expresso, l’alcalde del municipi va decidir apartar el matrimoni, tots dos amb doble nacionalitat russa i portuguesa i vinculats a la ciutat des d’abans de la guerra a Ucraïna.

La Comissió Nacional de Protecció de Dades ha iniciat una investigació per aclarir si la parella ha vulnerat les lleis de protecció de dades i ha filtrat informació a les autoritats russes, tant de les persones nouvingudes al país –una mica més d’un centenar– com dels seus familiars a Ucraïna. Així ho va denunciar a principis d’abril l’ambaixadora ucraïnesa a Portugal i ho han repetit en diverses ocasions les associacions d’ucraïnesos al país, que apunten que aquesta situació també es pot estar produint en altres municipis.

Alcalde pressionat

L’escàndol ha posat en el punt de mira l’alcalde de la ciutat, André Martins, de la coalició CDU, formada pel Partit Comunista Portuguès (PCP) i Els Verds. El fet que Martins pertanyi a la CDU ha avivat més la polèmica, ja que els comunistes han mantingut una posició poc clara respecte al conflicte a Ucraïna des del seu inici al febrer i han evitat posicionar-se a favor de cap bàndol. El regidor insisteix, no obstant, que l’ajuntament no tenia competències per investigar Edinstvo i ha culpat el Govern lusità per no facilitar la informació necessària quan la va requerir.

Les explicacions de Martins no convencen el Partit Socialista (PS) ni tampoc el conservador Partit Socialdemòcrata (PSD) –els altres dos partits amb representació a l’ajuntament–, que ja han presentat dues mocions de censura per forçar la dimissió de l’alcalde. De moment Martins es resisteix a abandonar el càrrec i evita donar explicacions al·legant que ja hi ha una investigació en marxa, amb la qual s’ha mostrat obert a col·laborar.

Investigacions en marxa

Notícies relacionades

La ministra d’Assumptes Parlamentaris, Ana Catarina Mendes, ha assegurat aquest dimarts que la investigació arribarà fins a les seves últimes conseqüències. «Puc garantir que aquest Govern no deixarà que es violi la llei ni que no es tracti de forma digna i amb respecte els que arriben a Portugal», ha explicat Mendes en una compareixença al Parlament. Mendes ha insistit, no obstant, que aquesta situació no és generalitzada a tot el país.

També s’ha mostrat favorable a una investigació el president de la República, Marcelo Rebelo de Sousa, que sí que ha obert la porta a altres casos semblants. Portugal ja compta amb antecedents en la vulneració de la protecció de dades. A mitjans de l’any passat va sortir a la llum que l’Ajuntament de Lisboa, llavors en mans del PS, havia enviat a Rússia dades sobre els assistents a una manifestació en contra del Govern de Vladímir Putin davant l’Ambaixada russa a la capital portuguesa. El consistori va haver de pagar una multa d’1,2 milions d’euros pocs mesos després.